Hlavní obsah

Nebýt křiku spoluhráče, hattrick nemá. McDavid ze mě nebude, tvrdí pardubický hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předchozích sedmi extraligových zápasech nejenže neskóroval, dokonce nezaznamenal žádný kanadský bod. V úterý si ale osmadvacetiletý hokejový útočník Jan Mandát spravil chuť, hattrickem pomohl lídrovi tabulky k výhře 3:1 nad Plzní. První dva góly vstřelil jako přes kopírák ihned po vyhraném buly, ten třetí přidal v závěru utkání do prázdné branky.

Hattrick pardubického Jana Mandáta proti Plzni.Video: Sport.cz

 
Článek

Mandát už v této sezoně nastřílel osm gólů. Sám ale připomněl, že jeho hlavní úkoly jsou jinde. „Chci ze zápasu odcházet s dobrým pocitem, že jsem ubránil oslabení, že jsem zblokoval střelu. Jsou tady kluci, kteří mají hlavně dávat góly. Jako útočník chce každý dávat góly, ale pokud chceme udělat úspěch, jsem smířený s jinou rolí. Pomáhám jinak - dohráváním protihráčů nebo blokováním střel,“ uvedl Mandát.

Tři góly do sítě Plzně jsou však příjemným bonusem k poctivé práci a odměnou za jeho přístup. „To, že jsem dal dnes tři góly, na tom vůbec nic nemění. Nemyslím si, že ze mě najednou bude McDavid a budu si na ledě dělat, co chci. Naopak, budu s pokorou dál poctivě bránit,“ ujistil Mandát.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Škoda Plzeň 3:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

První a druhý gól vstřelil po zcela totožné situaci. Patrik Poulíček vyhrál buly a Mandát okamžitě střílel.

„Zkoušíme to skoro každý zápas. Zaprvé je těžké vyhrát buly tak čistě, abych to dostal přímo na volej. Navíc tam od nich stojí čtyři hráči, kteří se snaží puk blokovat,“ popisoval Mandát novinářům, že nejde o jednoduchou situaci, ačkoliv to tak mohlo dnes v jeho podání vypadat. „U prvního gólu se trochu protihráči rozestoupili, tam jsem trochu i mířil. U druhé branky jsem do puku vyloženě plácnul. Opřel jsem se do toho,“ dodal Mandát.

Třetí gól pak přidal v 59. minutě při plzeňské hře bez brankáře. „Trenér nám dal důvěru na konci zápasu, tam hlavně nemáte inkasovat. Když už vstřelíte dva góly a vidíte prázdnou bránu, tak chcete samozřejmě i dovršit hattrick. Viděl jsem ještě Řeku (Roberta Říčku), který byl na prostředku volný, ale křičel, ať jedu sám. Ještě, že mi to řekl, jinak bych asi nahrával,“ usmíval se Mandát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.