Hlavní obsah

Nemastná Sparta nestačila na Boleslav herně ani výsledkově: Soupeř nás přebruslil, mrzí Pateru

Hořký návrat na mladoboleslavský zimní stadion prožil sparťanský trenér Pavel Patera, jenž předchozí čtyři sezony postával na střídačce domácích. Jeho svěřenci v úvodním zápase nové extraligové sezony vypálili na branku jen třináctkrát a padli 2:4. „Zasloužená porážka. Soupeř nás přebruslil a vyhrával osobní souboje,“ zlobil se Patera.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Třetí gól dává Tomáš Fořt z Boleslavi.

Článek

Obnovenou premiéru v dresu Sparty prožil po osmi letech útočník Dominik Simon. Ale odchovanec Pražanů nebyl na ledě moc vidět a porážku neodvrátil. Patera ho postavil do první formace ke kapitánovi Řepíkovi a mladíkovi Konečnému, jenže lajna se v tomto složení do šancí nedostávala a většinu svých střídání odehrála v obranném pásmu.

„Dominik to měl těžké. Nehrál přípravné zápasy a chvíli asi bude trvat, než se dostane do tempa. Věřím ale, že z něj po pár utkáních bude lídr, jak od něj očekáváme," mínil Patera, který po gólů domácích na 3:1 protočil sestavu a k Simonovi s Řepíkem poslal Davida Kašeho.

Jenže ofenzivní zlepšení se nekonalo. Simon si především plnil defenzivní povinnosti, jeho jedinou ránu na branku Novotný bez potíží vyrazil. Mdlý výkon celého týmu nepozvedl. Naopak Středočeši hráli s obrovskou chutí a nadšením. „Přesně takhle se chceme prezentovat. Tým šlapal, kluci parádně bojovali," chválil mladoboleslavský kouč Ladislav Čihák.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

První gól inkasuje brankář Sparty Jakub Kovář.

Domácím nedocházely síly a trenér oceňoval skvělou fyzickou připravenost. K ní možná pomohl i netradiční letní dril na závěr přípravy, rozebírané zvedání činek na bruslích. „Věděl jsem, že tahle otázka přijde, ale vyjadřovat se k tomu nebudu," usmíval se Čihák. „Každopádně máme velmi pracovitý tým a hráči odvedli maximum," pokračoval.

Skvěle se uvedly i posily. Róbert Lantoši zapsal tři primární asistence, Matěj Stříteský gól a nahrávku a prosadil se i exsparťanský Tomáš Šmerha, který ale svou trefu neslavil. „Sparta mi dala první velkou možnost nakouknout do extraligy. V euforii jsem teda zvedl ruku nad hlavu, ale hned jsem si to uvědomil a dál se neradoval. K soupeři mám respekt," uvedl 24letý křídelník.

Přiznal, že utkání prožíval trochu jinak. „Byl jsem zdravě nervózní. S úvodním buly to ze mě však spadlo. Do všech zápasů jdu stejně, ale byl to trochu speciální duel. Vždyť znám všechny kluky ze Sparty," vysvětlil Šmerha, který v pražském celku strávil dvě sezony.

V Boleslavi také nosí na zádech číslo 55, jež se uvolnilo po klubové legendě Martinu Ševcovi. Ten před sezonou ukončil profesionální kariéru. „Ptal jsem se, ale nikomu nevadilo, že si vezmu stejné číslo. Teda jestli ho pověsí pod strop zimáku, tak si budu muset vybrat jiné," usmíval se Šmerha.

Reklama

Související témata: