Hlavní obsah

Okradli Spartu! čílili se někteří fanoušci. Co říkají pravidla o neuznaném gólu v Kladně?

Jan ŠkvorSport.cz

Byl to moment, jehož posouzení rozhodčími v první chvíli řada fanoušků nechápala. Zejména někteří sparťanští příznivci se domnívali, že jim hlavní arbitři Antonín Jeřábek s Petrem Úlehlou ve třetí třetině utkání 49. kola hokejové extraligy v Kladně za stavu 2:2 chybně neuznali gól. Jenže duo arbitrů ve spolupráci s kolegou u videa Arnoštem Nečasem rozhodlo naprosto správně podle platných pravidel.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hlavní rozhodčí Petr Úlehla po konzultaci s kolegou u videa neuznává gól Sparty.

Článek

Běžela 43. minuta utkání, když se hokejisté Sparty začali radovat z gólu útočníka Davida Vitoucha na 3:2. Hlavní rozhodčí Petr Úlehla si však šel celou situaci nechat překontrolovat u videa, jestli branka nebyla dosažena úmyslným kopnutím bruslí.

Záběry ho sice odhalily, jenže někteří fanoušci stejně měli za to, že branka měla být uznána. Důvod? Vitouch sice kotouč úmyslně kopnul, jenže do branky se puk následně dostal až od brusle kladenského forvarda Tomáše Kauta.

To ovšem není při posuzování gólu bruslí podstatné, viz. rámeček a pravidlo 96.

PRAVIDLO 96 – GÓLY BRUSLÍ
DEFINICE: Jasné kopnutí je takové, při kterém hráč úmyslně použije brusli / nohu, aby tak zahrál puk do branky – gól se neuzná.
i. Kopnutí puku je dovoleno ve všech pásmech. Gólu nemůže být do-saženo, pokud útočící hráč použije jasné kopnutí k dopravení puku do branky bruslí/nohou.
ii. Gólu nemůže být dosaženo, pokud útočící hráč kopne do puku a ten se odrazí do branky od kteréhokoli hráče, brankáře nebo rozhodčího

„Těsně před rozhodnutím rozhodčích pustili záběr dané situace na kostce, což by asi neměli. Viděl jsem, že tam bylo kopnutí, takže jsem se ani nerozčiloval. Jinak bych asi byl ten první, kdo by prskal," tušil už dopředu autor obou gólů hostů Jan Buchtele, že Vitouchův zásah nebude uznán.

Kladenští si ovšem až tak jistí nebyli. „Jen jsem na obrazovce viděl, že to (Vitouch) kopl, a modlil jsem se, aby neexistovalo pravidlo, že když to někdo od nás tečuje, gól nakonec platí. Když rozhodčí rozpažil, strašně jsem si oddechl," přiznával po výhře 4:2 útočník Rytířů Petr Vampola.

Reklama