Hlavní obsah

Pardubice dají hokeji šest milionů za ztráty nejen ze vstupného

Pardubice

Hokejový klub Dynamo dostane od města Pardubice šest milionů korun na pokrytí ztrát, například ze vstupného. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Utkání se musí hrát kvůli pandemické situaci bez diváků. Majoritní akcionář Petr Dědek má zaplatit sedm milionů korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hokejisté Pardubic oslavují jeden ze svých gólů proti Kometě. Ilustrační foto.

Článek

Zastupitelé také na návrh Františka Brendla (Pardubáci společně) odhlasovali, aby obdrželi finální výsledek hospodaření za poslední účetní období. Potom na Brendlův návrh zastupitelstvo uložilo náměstku primátora Janu Mazuchovi (ODS), aby projednal, že město už nebude dávat klubu další peníze nad rámec akcionářské dohody, a to i bez ohledu na pandemii.

Náměstek má navíc zajistit podání žaloby na určení vlastnictví HC Dynamo. Aktuálně panuje takzvaná právní nejistota. Smlouva o upsání akcií pardubického hokejového klubu na soukromého vlastníka v registru smluv možná nebyla uveřejněná v zákonné podobě. A může tak být neplatná.

Majoritním akcionářem je od června loňského roku podnikatel Petr Dědek prostřednictvím společnost HokejPce 2020, drží 52,32 procenta. Město vlastní 45,87 procenta akcií.

Zástupce klubu dnes prezentoval ekonomickou situaci. Od loňského května do letošního ledna měl klub náklady přes 94 milionů korun, z toho na mzdy hráčů a realizačního týmu vydal 48 milionů korun a 4,7 milionu korun na jeho výstroj. Do ledna klub hospodařil s přebytkem 4,6 milionu korun.

Výnosy měl do ledna téměř 99 milionů korun. Na vstupném a permanentkách vybral necelých 800 000 korun, reklamní smlouvy vynesly přes 53 milionů korun. Podle zástupce klubu všechna plnění ale jistá nejsou. Dotace měl přes 28 milionů korun.

Ztrátu klub ze vstupného odhaduje 19,5 milionu korun. Za fiskální období 2020/21 předpokládá účetní ztrátu 22,6 milionu korun. Fiskální rok má klub od května do dubna. Za období 2019/20 vykázal klub výnosy 124,5 milionu korun a ztráty 26,7 milionu korun.

Reklama

Související témata: