Hlavní obsah

Pavelka ví, jak na finálový triumf nad Třincem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediným hokejistou Sparty, který již okusil finálový triumf nad Třincem, je obránce Tomáš Pavelka. Bylo to před sedmi lety v dresu Litvínova. Od té doby ale hájí barvy pražského celku, který marně usiluje o mistrovský titul od roku 2007.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Pavelka ze Sparty Praha a Vladimír Svačina z Třince v souboji během utkání finále play off extraligy.

Článek

Letos má velký hlad po úspěchu. „Nesmíme se upínat jen na to a přemýšlet, jak zvedneme pohár. Je třeba si cestu rozkouskovat a jít postupně. Musíme využít druhý domácí zápas ke srovnání stavu série," míní autor vítězné branky Sparty ve druhém utkání letošní série o titul.

„Všechna předchozí utkání ukázala, že finále rozhodují hlavně detaily a trpělivost. Když se toho budeme držet a zůstaneme disciplinovaní, můžeme být úspěšní," říká Pavelka a za klíčové považuje vítězné naladění týmu. „Vyhrává správná atmosféra v kabině, že to tam žije a věříme si mezi sebou. Zafungovala tehdy v Litvínově, máme ji i teď ve Spartě," připomíná 28letý obránce.

I když si nemyslí, že by šlo o lehce přenositelnou zkušenost, sedmý zápas o zlato z dubna 2015 na ledě Ocelářů si bude pamatovat navždy. „Už je to přece jen nějaký ten rok zpátky, takže asi nelze použít úplně stejné zbraně jako tehdy s Litvínovem, ale jedním z našich trenérů je zase pan Hořava. Takže nějaké aspekty ve hře máme podobné," přemítá Pavelka.

Jak se Třinec v jeho očích změnil? „Tehdy tam byl koučem pan Kalous, pod Varaďou nastolili defenzivnější stránku. Nejen obranu, ale celý herní projev mají výborně propracovaný," líčí sparťanský obránce s vědomím, jak těžko se Třinci dávají góly.

„Nemůžeme z toho být ale vystrašení. Když půjdeme do zápasu s tím, že je těžké se prosadit, tak to opravdu nepůjde. Spíš je třeba si říct, jestli tedy soupeř nedostává moc gólů, tak je ideální, abychom my nedostali žádný. Cesta je jasná: být trpělivější, hrát chytře a soustředit se hlavně na hru dozadu," naznačuje Pavelka taktiku.

Zatím je minimálně jisté, že po dnešním a zítřejším utkání v Praze dojde i na úterní v Třinci. „Koukat se musíme jen na ten nejbližší zápas. V play off je možné úplně cokoliv. Můžete prohrávat 0:2, před koncem využijete přesilovku, otočíte to a zlomí to celou sérii. Role favorita by ale měla svazovat spíš Třinec, alespoň doufám," přemítá Pavelka.

Reklama