Hlavní obsah

Plzeň je před play off na ručník. Devět proher v řadě i zraněné opory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V takovém rozpoložení určitě jít do předkola play off nechtěli. Hokejisté Plzně na tříbodovou výhru čekají od 13. ledna. Devět zápasů v řadě prohráli a propadli se až na 12. místo extraligové tabulky. V předkole narazí na Liberec, který je naopak v laufu, devětkrát v řadě zvítězil. Západočeši ovšem poznávají přesně opačnou roli než v předchozích letech. Tentokrát nebudou mít co ztratit.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Plzně Dominik Pavlát.

Článek

Poslední duel základní části naprosto demonstroval aktuální naladění Škody. Domácí proti Motoru, který už neměl o co hrát, nenakopl ani vstřelený gól po 12 sekundách. Přišly chyby v defenzivě, zmar v koncovce včetně neschopnosti trefit poloprázdnou branku.

„Psychika je dole, ale něco si v šatně řekneme. Je potřeba se i trochu pochválit. I když je pravda, že není moc za co," hořce se usmál autor dvou gólů Tomáš Mertl. Plzeň přesto prohrála 3:5 a pádem na 12. pozici završila nejhorší základní část od sezony 2006/2007.

Od té doby se vždy dostala minimálně do předkola. Už šestnáctkrát po sobě. Letos ji poprvé spasil nový systém, který zaručuje postup dvanácti celkům. V přechozích dvou sezonách na něj naopak doplatila, protože se totiž jen těsně nevešla do elitní čtyřky a v předkole vyhořela nejprve s Olomoucí a loni s Mladou Boleslaví.

„A teď jsme přesně v opačné pozici. Budeme se snažit překvapit. Liberec je určitě favorit. Ale začíná se od nuly a nedáme kůži lacino," zavelel zkušený 37letý Mertl.

Pozitiva se snažil najít i další forvard Jakub Pour. „Naše pozice není až tak špatná. Protože z horšího místa už jsme postoupit nemohli. Můžeme se už jen odlepit ode dna. A buď to zvládneme, nebo ne," hodnotil. „Chceme potěšit fanoušky, teď s námi prožívají těžké časy," uvědomoval si.

Plzeňští příznivci už však také ztráceli trpělivost. Když právě Pour s Mertlem zahodili únik dvou na nikoho, ozýval se arénou pískot. A diváci jen nechápavě kroutili hlavou, když v závěru zahodil srovnání Antonín Honejsek. Už zasouval puk do odkryté klece, ale fantastický gólman Hrachovina se ještě natáhl a hokejkou předvedl jeden z nejlepších zákroků sezony. Posila ze Zlína ze závěru přestupového období tak stále čeká na první bod.

Škodě se trejdy příliš nevyvedly. Jan Jaroměřský i Martin Beránek také zůstávají za očekáváním. Plzeň navíc ohromně poznamenalo zranění prvního centra Petra Kodýtka na začátku února. Bez něj Západočeši ještě nevyhráli. Chybí také důležitý obránce Vojtěch Budík, který za tento ročník stihl jen 16 zápasů. Oba do předkola s největší pravděpodobností nenaskočí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Kodýtek z Plzně na archivním snímku.

Vrátit by se měl alespoň pilíř defenzivy Jan Piskáček. A otazník visí nad klíčovým forvadem Adriánem Holešinským. Ten při utkání s Motorem nejspíš najel do rýhy a utkání nedohrál, po něm zamířil na vyšetření.

Indiáni na tom zkrátka nemohou být o moc hůř. „Devět proher v řadě před play off, to vůbec není dobré. Chtěli jsme si zlepšit psychiku," připustil i trenér Petr Kořínek. „Ale play off je jiná soutěž, rozhodují detaily. A štěstí, kterému musíme jít naproti. Potřebujeme na ledě nechat srdce," mínil 56letý kouč.

Plzeň by si potřebovala vzít příklad z deset let starého příběhu zlatých předchůdců. Když Škoda vyhrála svůj jediný titul, v závěru základní části padla ve 13 z posledních 15 zápasů. A pak ji v cestě za trofejí nikdo nezastavil. Jenže o podobném scénáři určitě na západě Čech nesní ani ti největší optimisté.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec