Hlavní obsah

Sparta po porážce v Brně končí třetí. Hradec výhrou v derby vybojoval přímý postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Základní část hokejové extraligy je minulostí. V posledním kole si zajistil Hradec Králové výhrou v derby nad lídrem tabulky Pardubicemi 3:1 přímý postup do čtvrtfinále ze čtvrté příčky. Vítkovice si navzdory porážce v Liberci 1:2 po samostatných nájezdech pojistily druhou příčku. Třetí končí po porážce v Brně 2:5 Sparta. Poslední Kladno se před baráží posilnilo výhrou nad Karlovými Vary 5:4. Poslední postupující Plzeň nezastavila sérii porážek ani proti třináctým Českým Budějovicím (3:5). Mladá Boleslav porazila Třinec 3:2 a Litvínov smetl Olomouc 5:1. V předkole, které začíná ve středu, se tak utkají následující dvojice týmů: Liberec-Plzeň, Třinec-Litvínov, Brno-Mladá Boleslav, Olomouc-Karlovy Vary.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hradečtí hokejisté se radují z branky proti Pardubicím.

Článek
Fotogalerie

Hradecký Mountfield měl díky lepšímu skóre ze vzájemných zápasů s Libercem přímý postup ve svých rukou a v derby proti Pardubicím nezaváhal, když vítězný gól vstřelil ve vlastním oslabení Marek Zachar. Dynamu po oslavách triumfu v základní částí její závěr vůbec nevyšel. Prohrálo počtvrté v řadě.

Liberec nakonec stejně na svém ledě proti Vítkovicím vyhrál „jen“ za dva body. Náskok hostů z první třetiny smazal až na začátku třetí třetiny Michal Ivan. Duel rozhodla přestřelka v nájezdech, kterou rozhodl v deváté sérii Jaroslav Vlach. Vítkovičtí si díky druhému místu zajistili účast v Lize mistrů.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Radost brněnských hokejistů z gólu proti Spartě.

Ostravané se nakonec nemuseli o druhou příčku strachovat, protože jejich přímý konkurent Sparta zaváhala v Brně. Pražané sice šli zásluhou Olavi Vauhkonena v první třetině do vedení, ale pak otěže převzali domácí. Ještě v první třetině srovnali a v prostřední části třemi góly zápas zlomili. Fin Vauhkonen ve třetí třetině svým druhým gólem zápas ještě zdramatizoval, ale při risku hostů bez gólmana pojistil výhru Komety další dvougólový střelec Jakub Flek. Brno tak skončilo sedmé a play off začne doma proti Mladé Boleslavi.

Českobudějovický Motor si v pátek zajistil záchranu a s nepovedenou sezonou se rozloučil výhrou v Plzni, která prohrála podeváté za sebou a spadla na konečnou dvanáctou příčku. Dva góly zaznamenal v dresu hostů Filip Přikryl, za domácí se dvakrát trefil Tomáš Mertl.

Jedenáctý Litvínov skončil základní část na vítězné vlně. Doma deklasoval Olomouc a slavil šestou výhru za sebou, což je nejdelší série úspěchů Vervy v sezoně. K výhře nad Hanáky pomohli tříbodoví útočníci Nicolas Hlava (2+1) a Šimon Stránský (1+2).

Potřebovala by hokejová extraliga jiný herní systém? Diskuse z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Třinecký Martin Růžička vyhrál s 52 body (23+29) produktivitu soutěže a Marko Daňo se stal s 29 brankami nejlepším střelcem sezony, ale elitní řada Ocelářů se v posledním kole neprosadila, a obhájce titulu tak podlehl doma Mladé Boleslavi.

Kladno už nemohlo pád do baráže odvrátit, ale před svými fanoušky alespoň zastavilo sérii čtyř porážek a zvedlo si sebevědomí před dubnovou baráží výhrou nad Karlovými Vary, které tak přišly o možnost začít předkolo na svém ledě. Gól a nahrávku si v dresu Rytířů připsali útočníci Tomáš Plekanec, Jakub Klepiš a Miroslav Indrák. Dvě branky poražených dal Petr Koblasa.

52. kolo hokejové Tipsport Extraligy:
Kladno - K. Vary 5:4
Branky: 15. Babka, 27. Indrák, 35. Filip, 41. Klepiš, 48. Plekanec - 24. Gríger, 28. Koblasa, 49. Kofroň, 58. Koblasa
Brno - Sparta 5:2
Branky: 19. Horký, 22. Zbořil, 32, 59. Flek, 33. Kundrátek - 12., 43. Vauhkonen
Liberec - Vítkovice 2:1 po sam. nájezdech
Branky: 42. Ivan. rozhodující nájezd Vlach - 15. Lindberg
Litvínov - Olomouc 5:1
Branky: 6. Kudrna, 28. Stránský, 33., 52. Hlava, 51. Jaks - 8. Mareš
Hr. Králové - Pardubice 3:1
Branky: 18. Pavlík, 22. Zachar, 47. Okuliar - 23. Cienciala
Plzeň - Budějovice 3:5
Branky: 1. Rekonen, 29., 55.  Mertl - 4. Šenkeřík, 21. Gulaš, 30. Toman, 41. Doležal, 60. Přikryl
Třinec - Ml. Boleslav 2:3
Branky: 5. Buček, 17. Jeřábek -  4. Söderlund, 28. Kel. Klíma, 57. Roman

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice