Hlavní obsah

Pražské derby je prestižní i pro slovenské finalisty

PRAHA

I na východ od českých hranic je finále hokejové extraligy ostře sledováno. Hned čtveřice slovenských obránců je rovnoměrně rozdělena mezi oba pražské rivaly. Zatímco slávistické duo Boris Žabka, Dominik Graňák už má s českou nejvyšší soutěží zkušenosti, sparťané Ján Tabaček a Richard Stehlík si v extralize kroutí první sezónu.

Článek

I Slováci už ale načichli rivalitou pražských soupeřů. "Je znát, že je to prestižnější. Sparta má asi v Praze víc příznivců, o to spíš chceme našim fanouškům udělat radost," říká slávista Žabka. "Já byl zvyklý už se Slovanem, že nám na ostatních stadiónech nadávali. To se v Praze nezměnilo," pousměje se dvojnásobný mistr Slovenska Tabaček.

Když se Spartě nedařilo a v jednu chvíli byla dokonce předposlední, vyslechl si od bývalých spoluhráčů jedovaté poznámky. "Dobírali si mě, že od března budu mít volno. Jenže já teď pořád hraju a oni už mají měsíc dovolenou," chlubí se. "Moji kamarádi mi zase říkali, ať trochu makáme, že chtějí vidět finále v Sazka Areně. Jsem rád, že jsem jim to splnil, ale na sedmý zápas bych tam už nemusel," povzdechne si Stehlík.

Hecování nepěstují

Členové slovenské ekipy se spolu sice kamarádí, během finálové série však žádné velké vybavovaní nepěstují. "S Rišom Stehlíkem se znám dobře, prošli jsme juniorskými reprezentacemi. Před finále jsme si popřáli štěstí, ale teď už se nehecujeme," vykládá Graňák.

Ze všech čtyř Slováků má právě on k Česku nejblíž. Narodil se v Havířově, ale už po půl roce se přestěhoval do Trenčína. Zpátky do Čech se vrátil před čtyřmi lety. "Česká extraliga se mi líbila víc než třeba kanadské juniorky," porovnává. "Mně rodiče a kamarádi říkali, že když se hraje play-off i na Slovensku, stejně si radši v televizi přepnou na ČT 2. Česká extraliga je lepší, zajímavější," tvrdí Stehlík, který sparťanskou štaci bere také jako příslib do budoucna.

"Jsem draftován Nashvillem a každá zkušenost z takhle vypjatých bojů se hodí."

Graňák se v Česku adaptoval rychle, dokonce začal chodit na FTVS, ale kvůli časové náročnosti studium opustil. "Navíc jsme museli v šest ráno chodit plavat a to mě fakt nebavilo," usmívá se Graňák.

Teď už má většinu známých v Praze. "Tak z devadesáti procent to jsou Češi, ale já mezi tím nedělám rozdíl," říká. Sympatický mladík je momentálně bez přítelkyně. "Měl jsem holku z Trenčína, ale na dálku to šlo těžko. Teď bydlím sám, aspoň se nemusím nikomu přizpůsobovat. Třeba se něco najde přes léto," směje se. Domů na Slovensko se podívá hned po sezóně, dvojnásobný účastník mistrovství světa totiž figuruje v plánech reprezentačního kouče Hossy i letos.

Zabydlel se i pes

Sparťan Tabaček se zdravotně necítí moc dobře a tak letos národní tým oželí. Na Prahu ale nedá dopustit. "Je to nejkrásnější město v Evropě, líbí se tu mně, manželce i psovi," říká šestadvacetiletý sparťan. Jeho protihráč z obranných řad Slavie Žabka už se v Praze usadil. V metropoli žije s manželkou a synem, kteří sdílejí jeho vášeň pro hokej. "Původně jsem moc nechtěl, aby byl malej hokejistou, ale už teď běhá po bytě s hokejkou," říká s úsměvem na adresu ani ne dvouletého syna. Do Prahy přišel z Třince.

"Šel jsem za lepšími podmínkami, ale rozešli jsme se v dobrém," říká rodák z Bratislavy. Do své vlasti se ale moc často nedostane. "Spíš občas za mnou přijede máma se sourozenci, občas i kamarádi, takže se domů moc netlačím. Mám tady rodinu," vykládá řízný bek, jenž ve Slavii prodloužil smlouvu na další dvě sezóny.

Slovenští vítězové české extraligy
1996 - Stantien (Vsetín)
1997 - Haščák, Stantien (Vsetín)
1998 - Stantien (Vsetín)
1999 - Stantien (Vsetín)
2001 - Lipianský, Pardavý, Stantien, Štrbák (Vsetín)
2002 - Tomík (Sparta)
2003 - Graňák (Slavia)
2004 - P. Barinka, M. Hlinka, E. Weissmann, kouč Bokroš (Zlín)
2005 - A. Novotný, Pištek (Pardubice)

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec