Hlavní obsah

Přidá Novotný ještě další sezonu? Zkušený útočník se už v profesionálním hokeji nevidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem oznámil konec kariéry a řekl, že ani extraligové České Budějovice ho nezlanaří. Když dal sbohem profesionálnímu hokeji, začal pravidelně nastupovat v krajské lize za HC Samson České Budějovice, vedení Motoru ale nelenilo, a i nadále zkušeného hokejistu přemlouvalo. A povedlo se. V říjnu minulého roku podepsal Jiří Novotný s extraligovým klubem smlouvu. Teď je ale otázkou, zda bude v sezoně 2022/2023 znovu oblékat dres s „M“ na prsou.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá opora Českých Budějovic Jiří Novotný

Článek

Když se v létě loňského roku nechal slyšet, že s hokejem končí, brali to všichni jako hotovou věc, ale přáli si, aby hrál dál. „V hlavě mi to zrálo dlouho," tehdy pronesl. Chystal se nastupovat v klubu HC Samson České Budějovice, jenž založil bývalý hráč NHL Martin Hanzal. V týmu se měl potkat i třeba s Reném Vydareným. „Nechtěl jsem napodobit pár sportovců, kteří oznámili odchod ze scény a pak se vraceli. To není můj styl," tvrdil Novotný. V říjnu přeci jen podepsal smlouvu s klubem z jihočeské metropole. Původně se mělo jednat o výpomoc, nakonec se jeho působení protáhlo do konce sezony. Za Budějovice nastoupil po 19 letech, a to ve vyprodané Budvar aréně proti rivalovi z Hradce Králové. Do listiny střelců se v extralize před návratem do českobudějovického klubu zapsal 25. ledna 2002. Další gólový úspěch přišel až 29. října minulého roku v Olomouci, kde se podílel na vítězství 5:2.

Nyní to ale vypadá, že v další sezoně se už Novotný na extraligové scéně neukáže. „Teď si fakt neumím představit, že bych hrál dál," prozrazuje mistr světa roku 2010. Co ale je jisté, je, že dveře do Motoru má stále otevřené.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Chlapík ze Sparty Praha a Jiří Novotný z Českých Budějovic během utkání semifinále play off Tipsportextraligy, HC Sparta Praha - Motor České Budějovice, hrané 4. dubna 2022 v Praze.

V polovině října ale nátlaky vedení na rodáka z Jindřichova Hradce přinesly ovoce. Novotný podepsal s Budějovicemi. Původně mělo jít o smlouvu na jednotlivé zápasy. Bývalý reprezentant nakonec v základní části odehrál úctyhodných 34 duelů, v nichž se blýskl čtyřmi brankami a čtyřmi gólovými nahrávkami. Deset utkání poté přidal i v play off, kde jednou skóroval i asistoval. Motor v semifinálové sérii nestačil na pražskou Spartu a podlehl jí 1:4 na zápasy. Někdejší útočník Buffala, Washingtonu či Columbusu se ale i tak dočkal zisku bronzové medaile.

Ukázalo se, že pro svůj tým byl více než platným hráčem. Jeho cenné zkušenosti velkou měrou napomohly k tomuto úspěchu. Jakožto hráč, který má za sebou zkušenosti z NHL, KHL či Švýcarska, pomáhal tmelit kolektiv v kabině, za což si ho mnoho hráčů velice považovalo. Na ledě k jeho přednostem opět patřila vyhraná vhazování, ve kterých si držel vysokou úspěšnost.

Novotný má ve svém kariérním rejstříku obrovské penzum zajímavých angažmá a zkušeností. V roce 2010 se stal mistrem světa v Německu, následující dva roky s národním týmem byly rovněž úspěšné - vybojoval bronz. Celkem se zúčastnil osmi světových šampionátů. Na mistrovství světa 2013 ho tehdy Alois Hadamczik jmenoval kapitánem mužstva. Účastnil se olympijských her v Soči o rok později. V roce 2001 si ho v draftu NHL vybralo Buffalo. Ve své kariéře v NHL nastoupil ve třech týmech. V roce 2014 působil jako kapitán ve Lvu Praha hrající tehdy KHL, se kterým měl titul na dosah. V sedmém rozhodujícím zápase byl ale úspěšnější Magnitogorsk. Před návratem do Česka naposledy působil ve Švýcarsku v Ambri-Piotta. Na dva zápasy do rodné vlasti si odskočil v ročníku 2018/2019, kdy sehrál dva duely za Plzeň.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice