Hlavní obsah

Pro Grosse nazrál čas k návratu, už začal poznávat české hokejové prostředí

Trenérské renomé získal Pavel Gross v Německu, kde v 90. letech někdejší centr končil hráčskou kariéru a plynule přešel do role kouče. Byl na střídačce hodně úspěšný, dokonce dovedl hokejisty Mannheimu k ligovému triumfu. Nyní je po 33 letech zpátky ve Spartě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový hlavní trenér hokejové Sparty Pavel Gross

Článek

„Vracím se do prostředí, které trochu znám, stejně jako trenérského kolegu Hořavu. Pracovali jsme spolu už ve Wolfsburgu, Miloš má neskutečný čich pro hokej," vypráví 55letý Gross, jenž loni na jaře dostal od Kariho Jalonena nabídku na pozici asistenta národního týmu.

Tehdy jen samým překvapením zalapal po dech, ale musel odmítnout. „Ke všem věcem v životě musí správně dozrát čas," míní. „Dřív ten návrat do Česka nevyšel hlavně z důvodu, že jsem měl platnou smlouvu v Německu. Vhodná doba přišla právě teď," naznačuje trenér.

Hodně poslední působení v Mannheimu, kde odkoučoval čtyři sezony. „Chtěli hrát vždycky nahoře a měli všechno na špičkové úrovni, od perfektní haly, kabin, servisu pro hráče. Naplňovalo mě pracovat v takové organizaci a posunulo mě to v kariéře jednoznačně kupředu," tvrdí.

Ačkoliv se v Německu po všech stránkách zabydlel, do Česka se často vracel. „Když byly děti malé, vracel jsem se často i na delší dobu. Jakmile začaly chodit do školy, bylo příležitostí míň a míň. Minimálně každý týden jsem se ale v Česku objevil, za rodiči, sourozenci, ale i za kamarády a bývalými spoluhráči a trenéry," vypráví Gross.

Spartu převezme v polovině července, do té doby chce ještě nějaké posílení kádru. „Než půjdeme všichni na led, tak se bavíme se sportovním vedením, jak bude vypadat mančaft, jaká je jeho struktura, jak ho doplníme. Budu si chtít sednout s každým hráčem, poznat se a říct si, jaké budou jejich role," naznačuje své příští kroky s tím, že obecně bude poznávat zdejší hokejové prostředí.

Foto: imago sportfotodienst / IMAGO/Jonas Brockmann/ Eibner-Pressefo , ČTK

Pavel Gross na snímku z loňského března ještě jako kouč Mannheimu.

Má jasno o stylu hry, jímž by se měl ambiciózní pražský celek pod jeho vedením prezentovat.

„Máme na to hrát útočný hokej založený na bruslení a dobrém forčekinku. Musí to být ale i vyvážené. Budeme ale i spolehlivě bránit. I proto je tady Miloš, jeden z nejlepších expertů na obranu v republice. Hlavně abychom hráli se srdcem a jako tým. To je to nejdůležitější," zdůrazňuje Gross

. „Měli bychom se učit od těch nejlepších, ale Sparta musí být hodně bojovná, za všech okolností bruslivá a nesmí se bát hrát hokej," uzavírá nový trenér.

Reklama

Související témata: