Hlavní obsah

Díry v ledu? Kluby šetří na chlazení, myslí si expert ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiálně se ten sport jmenuje lední hokej, jenže s tím ledem je to v poslední době všelijaké. Zkrátka objevil se nám v Česku takový nešvar, který je koloritem posledních dní, že se (nejen) extraligové zápasy natahují kvůli dírám v ledu a – fotbalovou hantýrkou řečeno – nezpůsobilému terénu. Naposledy se v úterý o hodinu prodloužilo čtvrtfinále v Brně mezi místní Kometou a Vítkovicemi. „Kdyby to bylo na jednom stadionu, tak je to náhoda. Ale tohle je na sedmém zimáku," poukazoval ve vysílání České televize hokejový expert David Pospíšil. A hned nabídl i vysvětlení a svůj pohled.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ředitel Winning Group Areny Martin Krpec (uprostřed) zaceluje díru na ledové ploše, kvůli které se předčasně ukončila 1. třetina.

Článek

Podle Pospíšila – a není to ojedinělý pohled – za mizernou kvalitou ledu na tuzemských zimácích stojí drahé energie. Kluby ve snaze šetřit snižují výkon chlazení, což může představovat desítky tisíc korun měsíčně na fakturách. „Stáhnete chlazení, vrchní část ledu povolí a změkne. Ve chvíli, kdy se blíží zápas, tak zase na chlazení přidají a ono to přemrzne. Když se pak v tom místě do toho opře brusle, tak to praskne," myslí si Pospíšil.

A je fakt, že nikdy s ledy – i když bylo venku extrémní teplo – takové potíže jako v této sezoně, kdy ceny energií straší kdekoho, nebyly. První případ se odehrál v listopadu v Českých Budějovicích při zápase reprezentace se Švédskem, také tam problém s ledem "hasili" hasiči, podobně jako v úterý v Brně, kde si vypomáhali hasícím přístroji.

Před dvěma týdny se dokonce nedohrál duel předkola v Olomouci. Pak už přerušení byla téměř rutinou – objevila se v Pardubicích, Karlových Varech i prvoligové Třebíči.

Že kluby najíždějí na úsporný režim, není žádné tajemství. Loni něco podobného udělali kvůli napjatému rozpočtu i v Jihlavě. A zdejší jednatel klubu Bedřich Ščerban později v rozhovoru pro Sport.cz popisoval: „Někdy si družstva stěžovala na kvalitu ledu při tréninku, tak v dny, kdy nebyl zápas, jsme snižovali chladící výkon a led byl měkký."

Nicméně teď už je to ale extrém. Jak v žertu řekl Pospíšil v České televizi: „Vyhraje titul ten, kdo udrží led do konce sezony."

Reklama