Hlavní obsah

První hattrick a ještě na Spartě, to je paráda, zářil zlínský hrdina

Praha

Obránce zlínských hokejistů Daniel Gazda pomohl v pátek svým premiérovým extraligovým hattrickem Beranům k první výhře na ledě Sparty po více než třech letech. Člen širšího reprezentačního kádru ke třem brankám přidal ještě asistenci a výrazně tak přispěl ke třetímu vítězství mateřského klubu v základní hrací době v probíhající sezoně. Hattrick zaznamenal z pozice obránce jako devátý hráč v historii základní části extraligy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Autor gólu Zlína Daniel Gazda (druhý zpředu) přijímá gratulace od spoluhráčů.

Článek

Čtyřiadvacetiletý odchovanec zlínského hokeje čtyřbodovou explozí rozšířil osobní sbírku od začátku sezony na devět bodů z 25 zápasů za šest branek a tři nahrávky. "Je to určitě můj první hattrick. A ještě k tomu na Spartě," hlásil Gazda novinářům s velkým úsměvem. "Byl to můj životní zápas, ještě kdysi v Mladé Boleslavi jsem měl dva plus jedna. Přidaná - a ta nejdůležitější - hodnota je k tomu ale ten fakt, že bereme tři body," dodal Gazda.

Zlín na Spartě předvedl bojovný výkon, který postupem času dokázal podpořit také povedenými hokejovými momenty. V závěrečné třetině přidali Berani k urputnosti i kvalitu v útočném pásmu a domácího favorita, který vyhrál tři předchozí zápasy za sebou, dokonale zaskočili.

"Takhle se teď musíme prezentovat. Jsme v tabulce na místě, na kterém jsme. Hokejově nám to úplně nejde, musíme si tedy pomoct bojovností a být pro každého soupeře nepříjemní," hodnotil dramatický duel zlínský hrdina.

Poprvé se Gazda prosadil v závěru druhé třetiny, kdy dělovkou v přesilové hře srovnal na 3:3. Jeho druhá branka byla trefou vítěznou. Nenápadná rána z 59. minuty prošla až za záda Alexandera Saláka a po předchozím vyrovnání Vladimíra Sobotky vrátila Zlínu zase velmi brzy vedení.

"Byl to zápas plný emocí. Po vyrovnávacím gólu na 4:4 jsem byl nalomený a doufal alespoň v bod," přiznal Gazda. "Pak se mi naskytla šance a řekl jsem si, že když mi to tam už jednou od modré čáry spadlo, tak to zkusím znovu. Naštěstí to tam padlo i podruhé," popsal rozhodující moment.

Berani museli na Spartě třikrát dohánět vedení soupeře, prokázali ale psychickou odolnost a vyhráli potřetí za posledních pět duelů. Jejich výkon v O2 areně naznačil, že se s nimi v boji o záchranu musí ještě přes zdánlivě nedostižné manko počítat. Na předposlední Kladno však stále ztrácejí osm bodů.

"Ani bych neřekl, že jsme prohrávali tolikrát. V naší situaci je to hodně o morálce, počítá se každý bod. Snažím se na tabulku nekoukat, ale bohužel jsme dole namočení už jen s Kladnem a asi to bude souboj hlavně mezi námi," okomentoval nepříjemné zlínské starosti Gazda.

Zlín dosud v sezoně porazil pouze pět soupeřů, vždy si ale vyšlápl na favorita. Výhry nad Třincem, brněnskou Kometou, Libercem i úspěch na Spartě naznačují, že Beranům role outsidera dost možná vyhovuje.

"Možná v tom hraje roli podcenění. Sparta má jeden z nejlepších kádrů v extralize, ale my se na favority asi dokážeme vybičovat. V naší situaci nám nesedí tvořit hru, nejspíš proto nyní bodujeme spíš proti silnějším celkům než proti našim konkurentům v tabulce," řekl Gazda.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec