Hlavní obsah

Růžička: Pro mě je krásný vrátit se do Litvínova, kde jsem vyrostl. Všichni tam hokej zbožňují

Litvínov/Praha

Dochází k velkému návratu Vladimíra Růžičky do mateřského Litvínova. Jako hráč tam prožil v nejvyšší domácí soutěži devět sezon, než se v lednu 1990 vydal do NHL. Po návratu z ciziny pak už ale vedly jeho sportovní cesty jinudy. Až nyní, v 58 letech se v severočeském klubu, ze kterého vykročil do velkého hokeje, poprvé postaví na střídačku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička se vrací do Litvínova jako hlavní trenér

Článek

Pro Růžičku, jenž má trenérskou zásluhou na dvou slávistických triumfech v extralize a přivedl i českou reprezentaci ke dvěma titulům mistra světa, je Litvínov už čtvrtou trenérskou adresou v extralize po zmíněné Slavii, Chomutově a Hradci Králové. „Dlouho jsem čekal, že bych mohl Litvínov trénovat a mám radost, že to konečně přišlo. Když ke mně před pár dny dorazila nabídka od ředitele klubu Pavla Hynka, měl jsem hned jasno. Šlo opravdu o rychlé rozhodnutí," řekl.

Bere svou novou práci dost emotivně. „Už delší dobu jsem si říkal, jak by bylo krásný se vrátit právě do Litvínova, kde všichni hokej zbožňují. Za posledních dvacet let, kdykoli jsem na místní zimák přijel, tak mě provázelo takové mrazení a vždycky se mi vybavilo, jak jsem sem odmala chodil. Jako kluk jsem v Litvínově koukal na všechny hokeje, pak jsem si tu dost prožil i jako hráč," připustil.

Teď hokejový koloběh Růžičku tak nějak logicky spojil zase s Litvínovem. „Jezdím sem za rodiči, žije tu brácha a rád zajdu pokecat s klukama, se kterými jsem tady v minulosti hrál. Znám tu fakt spoustu lidí," naznačil, proč cítí obrovskou zodpovědnost a zároveň je tohle angažmá pro něj docela srdeční záležitostí.

„Beru to i jako možnost vrátit něco klubu, kde mě hokej naučili. Strávil jsem tady na zimáku stovky hodin, mám úžasné vzpomínky," přiznal Růžička, jenž od začátku sezony vedl v první lize beznadějně poslední Kadaň, ale se šéfem klubu a svým dlouholetým spoluhráčem Petrem Klímou měli jasnou dohodu, že v případě zajímavé nabídky může ihned odejít.

Verva je v tabulce aktuálně desátá. „Není to teď o nějakých řečech, ale o tom, abychom něco na ledě předvedli. Chci společně s realizačním týmem posunout mančaft na vyšší příčky," řekl Růžička jasně. Jeho asistentem bude Václav Sýkora, který dosud spolupracoval s odvolaným Vladimírem Országhem.

Růžička označil za výhodu, že do Litvínova přichází během reprezentační přestávky. Trenérskou premiéru tam zažije až v pátek 19. listopadu v domácím zápase s Mladou Boleslaví. „Některé hráče znám, ale část týmu zase tolik ne, takže je určitě fajn, že budeme mít teď trochu času se vzájemně poznat," řekl.

"Nechce se mi teď hodnotit nějaké chyby. Zajímá mě jen jedno, ve středu k Litvínovu nastoupím. Máme devět dní, abychom potrénovali a musíme se připravit, protože v deseti zápasech do Vánoc budeme potřebovat urvat co nejvíc bodů," dodal Růžička, pro něhož bude hned první zápas na litvínovské střídačce zároveň jubilejním 1000. v základní části extraligy v roli kouče.

Reklama

Související témata: