Hlavní obsah

Plzeňský kapitán udržel poker face a prolomil půst. Už to byla pořádná deka, ví Schleiss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Plzně srazili soupeře jeho vlastní zbraní. Západočeši při jasném domácím vítězství 5:0 nad Mladou Boleslaví využili hned čtyři přesilové hry. Právě v početních výhodách jsou přitom hosté nejlepší v extralize a Škodě naopak patřilo v této statistice s deseti góly poslední místo. Trefil se i spící střelec kapitán Jan Schleiss. „Spadlo to ze mě. Byla to už pořádná deka,“ připustil.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Škoda Plzeň vs. BK Mladá Boleslav 5:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Prosadil se hned ze druhé střely v sezoně proti Litvínovu, jenže od té doby dvacet zápasů v řadě vyšel naprázdno. Schleiss přitom umí dát i přes dvacet gólů za sezonu, disponuje skvělou ranou z příklepu a hrál přesilovku na levém kruhu. Trápení ovšem prolomil z netradiční pozice před brankou, když zvyšoval v poslední části na 4:0 po krásném pasu Petra Zámorského.

„Improvizovali jsme, vznikla dam dálnice a Petr mi to krásně posunul. Chtěl jsem přihrát Mertlíkovi (Tomáši Mertlovi), ale všichni se k němu stáhli, takže jsem měl sám prostor,“ popisoval 29letý plzeňský kapitán. „Velká úleva. Už to byla pořádná deka,“ uvědomoval si Schleiss.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Plzeň – Mladá Boleslav 4:0 (49. Schleiss)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Škodovce vyšly početní výhody náramně, proměnila čtyři ze sedmi. Přitom v předchozích 22 duelech jich využila jen deset s úspěšností 12,2 procenta. „V trénincích vypadají slušně, v zápasech většinou ne. Teď jsme si jimi konečně pomohli,“ pochvaloval si domácí kouč Petr Kořínek.

Hned dva fauly vybojoval právě Schleiss. A byly to situace jako přes kopírák. Kapitán se u mantinelu pošťuchoval se soupeřem, ale udržel nervy na uzdě. Sok byl v potyčce aktivnější a vyfasoval dvojku navíc. „Prostě nic nedělám a držím si poker face,“ popisoval Schleiss s úsměvem svůj recept. „Rozhodčí trestají viditelnou ránu navíc, kterou jsem v obou případech dostal,“ líčil.

S bývalým spoluhráčem Sebastiánem Malátem se po jednom z těchto incidentů nerozešel zrovna v dobrém. „No pěkně jsem mu zanadával. Nasadil mi tam ošklivý krosček na žebra a ani o tom nevěděl,“ postěžoval si. Ocenil však férovou bitku, kterou ve druhé části předvedli hráči s trojkou na dresu Michal Houdek s Adamem Jánošíkem. „Nahecovalo to stadion i nás,“ pokračoval.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Plzeň – Mladá Boleslav, bitka Jánošíka s HoudkemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Poté pokračoval plzeňský přesilovkový koncert. „Připravovali jsme se na boleslavské oslabení. Hráli ho dost pasivně,“ překvapilo Schleisse. „Mohli jsme si přihrát, sedlo si to,“ pochvaloval si.

Dvakrát se prosadil finský střelec Aleksi Rekonen, trefil se i další z trápících se forvardů Jakub Pour. „Snažili jsme se hrát jednoduše a co nejvíc střílet. Uvolnili se nám ruce. Hned jsme dokázali víc hrát na puku,“ liboval si 24letý křídelník po třetím gólu v sezoně.

Vyhrát 5:0? Pro jedenáctý tým tabulky v této sezoně něco naprosto neobvyklého. Pouze jednou Plzeň zvítězila o tři góly, to však vítězství nad Litvínovem pečetila do prázdné branky. „Konečně jsme si užili nějakou jasnou výhru. Nemuseli jsme se strachovat a poslední minutu jsme si mohli zahulákat vestoje,“ usmál se Schleiss. „Potřebujeme si udělat polštář na týmy ze spodku tabulky. Snad nás tohle nakopne,“ doufá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.