Hlavní obsah

Smolné góly i ohromná marodka. Sparta čeká na titul už šestnáct let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční můra řady sparťanských legend. Nezvládnutá play off. Slavný hokejový klub z hlavního města čeká na mistrovský titul od roku 2007, tedy šestnáct let. I když jsou hráči sebelepší, často nezvládnou tlak, kterému musí ve Spartě čelit. „Cítíte historii, zájem médií, fanoušků. Hráč si to nesmí připouštět, ale kolikrát to nejde," říká zkušený forvard Lukáš Pech v pořadu Příklep na Sport.cz. I on patří do skupiny borců, co v dresech s velkým S pohár pro mistra nezískal. „Tlak je logicky největší, Sparta zajímá celou republiku," dodává Jan Škvor, hokejový expert Sport.cz.

Sparta čeká na titul 16 let. Kdy za tu dobu byla nejblíž? Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Kdo nezažil, nejspíš si nedokáže představit, co hráče v dresu Sparty čeká. „Kamkoliv jsme přijeli, pro soupeře to znamenalo něco jako zápas play off," vzpomíná Pech na působení v pražském klubu. „Každý se na nás nachystal a chtěl se ukázat. Já to měl proti Spartě taky tak, když jsem hrál za Vary," vypráví.

Zavzpomíná také na chvíle, kdy měl se Spartou k titulu nejblíže. Paradoxně nemluví o finále s Libercem z roku 2016. „Za mě jsme byli nejblíže během mého prvního roku. To byl tým našlapaný, v základní části jsme dali 200 gólů, Pardubice jich letos daly o čtyřicet méně. Tehdy jsme si tu sezonu doopravdy užívali," líčí útočník.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem s Lukášem PechemVideo: Sport.cz

Jak je tedy možné, že to s titulem nevyšlo? Sparta přejela Vítkovice v sérii 4:1 na zápasy. Pak ale narazila na Kometu Brno, kdy došlo na rozhodující sedmý souboj a experti mluví o předčasném finále. „Vedli jsme v tom utkání brzy 2:0 a čekal jsem, že to zvládneme. Pak ale přišly smolné góly. Já třeba blokoval střelu, co mě trefila do stehna, pak to skočilo na led a skončilo to pod víkem. I když jsme makali a šli na krev, Kometa to otočila. Ve finále ale neměla sílu a Zlín ji spláchl," dodává zkušený hokejista.

Bitva o titul s Libercem byla jiná v tom, že Pražané řešili problém s obrovskou marodkou. „Tohle byl vážně extrém. Zranění jsou vždycky, ale tady se to blížilo deseti marodům," upozorňuje novinář Škvor, co Spartu zabrzdilo.

Moderátor Jan Homolka navíc připomíná, že pokud došlo v sérii na sedmý rozhodující zápas, nebyla Sparta úspěšná dokonce od roku 1998, tedy čtvrt století. „Vyhrát chcete pokaždé. Ale jednodušší to mají týmy, co jsou v ústraní. Jako jsme to měli my s Motorem. Prostě jsme najednou vylétli, porazili jsme Pardubice, které byly celou sezonu nahoře. Byli jsme překvapením sezony, nikdo to od nás nečekal," vzpomíná Pech na loňské tažení Motoru.

A ani letošní boje o titul se pro pražský tým zatím nevyvíjejí příliš dobře. Po nedělní porážce 0:3 prohrávají s obhájci titulu z Třince 2:3 na zápasy. O vyrovnání stavu bude Sparta bojovat v úterý na ledě Ocelářů.

Reklama