Hlavní obsah

Sparta prodloužila sérii a bodově se dotáhla na druhé Vítkovice

PRAHA

Hokejisté Sparty zdolali v souboji o třetí místo na svém ledě Pardubice 5:1 a na bronzové pozici se osamostatnili. Výborného svěřenci bodovali již posedmé v řadě a bodově se dotáhli na druhé Vítkovice, od kterých je dělí jen horší skóre. Na výhře nad Východočechy měl lví podíl Petr Ton, který zaznamenal dvě branky a asistenci.

Článek

Už od úvodních minut nabídl souboj o třetí místo dramatický hokej s velkým nasazením, více rušno bylo přeci jen před pardubickým Lašákem. Na konci šesté minuty Netík pohotově tečoval nahození od modré, slovenský gólman ale stačil včas zareagovat a betonem vykopl. Lašák se vyznamenal i při početní výhodě Pražanů, když zlikvidoval střely obránců Hanzlíka, Ptáčka i Vykoukala.

Od druhé desetiminutovky přibylo emocí, notně se vztekal zejména sparťanský brankář Pöpperle, jemuž se nelíbil podle něj až přílišný důraz Východočechů v brankovišti Sparty. V sedmnácté minutě si Píša vyšlápl na Kratěnu, kterého trefil loktem do obličeje. Za svůj faul ke dvouminutovému trestu vyfasoval navíc deset minut.

Sparta srovnala za necelé tři minuty

Pardubice hned vzápětí oslabil faulem Blažek, a tak sparťané hráli minutu a osmnáct vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. V největší šanci neuspěl s bombou od modré Vykoukal, Lašák se blýskl parádním reflexivním zákrokem lapačkou.

Už po osmnácti vteřinách druhého dějství putoval za katr Ptáček, vydržel za ním pouhých osm vteřin. Ihned po vhazování se totiž dostal ke střele Pivko, Pöpperle jeho pokus ještě vyrazil, na jeho dorážku už byl ovšem krátký. Sparta ale dokázala odpovědět za necelé tři minuty. Kratěnovu tutovku sice Lašák kryl, kotouč se ale odrazil k Jerofejevsovi a ten i přes chumel hráčů před sebou napnul síť.

Kratěna putoval s trestem do konce utkání do šaten

V polovině utkání si z pravého kruhu vybruslil Divíšek, vyprášil ale jen Pöpperleho betony. V 33. minutě předčasně skončil zápas pro sparťana Kratěnu. Zkušený hráč si po svém faulu neodpustil pár komentářů k hlavnímu rozhodčímu Turčanovi a dostal desetiminutový trest. Jelikož ale ve svých protestech vytrval, s trestem do konce utkání putoval do šatny.

V 39. minutě našel Výborný vysokým lobem z obranného pásma za obranou hostů najetého Tona, který svůj samostatný únik s přehledem proměnil. Těsně před druhým odchodem do kabin mohli srovnat Starý a následně Koukal, jednobrankový deficit ale smazat nedotáhli.

Ve třetí části domácí přidali ještě tři branky

Na začátku třetí třetiny se sparťané dostali do přečíslení, Ton se rozhodl vzít odpovědnost na sebe a střelou zpoza obránce potřetí překonal Lašáka. Pardubice inkasovaný gól nepoložil, naopak zvýšily tempo hry, narážely ovšem na spolehlivého Pöpperleho.

V padesáté minutě hráli domácí podruhé v zápase dvojnásobnou přesilovku, tentokráte sto vteřin dlouhou, a branky se již dočkali. V pravém kruhu napřáhl Gulaši a střelou na bližší tyč zvýšil již na 4:1. Od pátého gólu uchránil Pardubice skvělým zákrokem po Netíkově střele z první Lašák. V závěru duelu mohl dokonat svůj hattrick Ton, Lašák jeho bleskový únik kryl. Přesto se Pražané páté branky dočkali, v 59. minutě doklepl puk do opuštěné klece Látal.

<tbody><tr class="invert"><td>Sparta Praha - Moeller Pardubice 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 24. Jerofejevs (Kratěna), 39. Ton (D. Výborný), 43. Ton (D. Výborný), 51. Gulaši (Vykoukal, Ton), 59. Látal (Langhammer) - 21. Pivko (Divíšek, Snopek). Rozhodčí: Turčan - Polonyi, Kreuzer. Vyloučení: 8:9, navíc Kratěna 10 min.+DKÚ - Píša 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 7938.</td></tr><tr><td><strong>Sparta Praha:</strong> Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek, Jerofejevs - Netík, D. Výborný, Kratěna - Ton, Langhammer, Koreis - Látal, Hromas, Podlešák - Hrdel, Kafka, Mrňa. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek. </td></tr><tr><td><strong>Pardubice:</strong> Lašák - Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Lojek - Cetkovský, Divíšek, Pivko - Kolář I, Koukal, Starý - Tvrdík, Blažek, Somík - Klejna, Rákos, Hašek. Trenéři: V. Sýkora a Seidl.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.