Hlavní obsah

Sparta - Liberec 5:4 PPStav série 4:1Sparta udolala Liberec a je v semifinále, ve 104. minutě rozhodl Pavelka

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Ordoš 0 : 1
7. Tomášek 1 : 1
7. Dlouhý 1 : 2
14. Polášek 2 : 2
25. Buchtele 3 : 2
29. Filippi 3 : 3
29. Šír 3 : 4
30. Polášek 4 : 4
104. Pavelka 5 : 4
Záznam online reportáže

Hokejisté Sparty porazili v pátém čtvrtfinále play off extraligy Liberec 5:4 ve třetím prodloužení a postoupili do semifinále. Druhé nejdelší utkání v historii soutěže rozhodl v čase 103:28 obránce Tomáš Pavelka. Dvěma góly se na výhře Pražanů, kteří se v semifinále utkají s Českými Budějovicemi, podílel Adam Polášek. Sparta vyhrála sérii 4:1 a oplatila tak Bílým Tygrům porážku z loňského semifinále.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Jan Štibingr z Liberce a David Dvořáček ze Sparty.

Článek

Oba týmy musely kvůli disciplinárním trestům pozměnit sestavu, domácím chyběli Stoljarov a Sobotka, hostům Jelínek. Kouč domácích Jandač i kvůli tomu upravil složení všech čtyř útočných formací, poprvé v play off se dostal do hry Doležal.

Nečekaná gólová přestřelka začala ve 4. minutě, kdy zůstal před brankou volný Ordoš a poprvé překonal Machovského. Za domácí odpověděl nejproduktivnější hráč v sérii Tomášek, který z dorážky vyrovnal.

Nerozhodný stav ale trval jen 35 sekund, než využil zaváhání Machovského Dlouhý a prostřelil jej. Za Pražany odpověděl Polášek, jenž se dostal do brejku a stejně jako předtím liberecký útočník na druhé straně prostřelil gólmana soupeře.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Dvořák ze Sparty a Jan Ordoš z Liberce.

V závěru první třetiny měli více ze hry Severočeši, do vedení se však dostat nedokázali a ve 25. minutě poprvé prohrávali, když volný Buchtele usměrnil puk za brankovou čáru. Útočník Sparty se ale následně nechal vyloučit a Liberec první přesilovou hru zásluhou tvrdě střílejícího Filippiho využil. O 31 sekund později navíc přidal další gól hostů Šír a nejistého Machovského nahradil v play off poprvé Hudáček. Jeho spoluhráči navíc dokázali za 27 sekund vyrovnat, když za Kváčovými zády skončila tečovaná střela Poláška.

Ve 45. minutě mohl posunout Tygry zpět do vedení Zachar, Hudáčka ale nepřekonal. Jeho protějšek Kváča následně přestál odstřelování domácích při přesilové hře a po střele Řepíka v 52. minutě mu pomohla horní tyč. Když se poté neprosadili hostující Zachar a Filippi, poprvé v sérii se zápas prodlužoval.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Filip Chlapík ze Sparty a Adam Dlouhý z Liberce.

Hned na začátku první nastavené dvacetiminutovky měli Severočeši výhodu přesilové hry, rozhodnout ale nedokázali. Za Spartu poté odpověděl Řepík, ale Kváča opět kapitána domácích vychytal. Liberecký gólman byl i poté klíčovou postavou utkání, Pražané si totiž vytvořili velký tlak a hosté se prakticky jen bránili.

V úvodu druhého prodloužení domácí nevyužili přesilovou hru, velkou šanci rozhodnout měl po jejím skončení Filippi. S přibývajícím časem rychlost hry klesla a čekalo se na chybu nebo šťastný gól. Hrdinou se nakonec stal Pavelka, jenž dokončil Tomáškovu akci a rozhodl ve 104. minutě.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:4 ve třetím prodl. (2:2, 2:2, 0:0 - 0:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Tomášek (Forman, T. Pavelka), 14. Polášek (Dvořáček, Strnad), 25. Buchtele (Chlapík, T. Dvořák), 30. Polášek (Forman), 104. T. Pavelka (Tomášek, Řepík) - 4. Ordoš (Klepiš, Filippi), 7. Dlouhý (Gríger, Zachar), 29. Filippi (Šmíd, Klepiš), 29. Šír. Rozhodčí: Jeřábek, Šindel - Brejcha, Ondráček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 9287. Konečný stav série: 4:1.
Sparta: Machovský (29. J. Hudáček) - Němeček, Matuškin, T. Pavelka, Polášek, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Tomášek, Forman - Doležal, Chlapík, Buchtele - Šmerka, Horák, E. Thorell - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.
Liberec: Kváča - M. Ivan, Šmíd, Štibingr, Rosandič, Melancon, Kolmann - Klapka, Šír, J. Vlach - Klepiš, Filippi, Ordoš - Zachar, Gríger, Dlouhý - Faško-Rudáš, A. Najman, Rychlovský. Trenér: Augusta.

Reklama

Související témata: