Hlavní obsah

Sparťan Horák slíbil odměnu za skalp Motoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude hrát semifinále extraligového play off proti svému rodnému městu a klubu, kde hokejově vyrostl. Sparťanský útočník Roman Horák připouští, že v neděli začínající série s Motorem pro něj bude hodně specifická. "Samozřejmě, že je to pro mě extra motivace vyřadit právě Motor," směje se Horák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Horák ze Sparty Praha a Maxim Matuškin oslavují gól během utkání Tipsport extraligy.

Článek

Třicetiletý odchovanec sice jihočeskou metropoli opustil již před třinácti lety, kdy odešel ještě v juniorském věku do zámoří, přesto bere nadcházející souboje hodně prestižně. „Jsem z Budějovic a moc se těším. Zejména na jejich ledě se každému hraje těžko. Za poslední dva roky, co jsem se vrátil do extraligy, to tam pro mě bylo vždycky speciální, o tom žádná. Vyřadit právě Motor, to je extra motivace," říká Horák

V týmu soupeře má i vrstevníka, s nímž společně kráčel celou mládežnickou kariéru. „S Romanem Vráblíkem jsme toho prožili jako kluci fakt dost, občas jsme ještě v kontaktu, ale žádné hecování teď před semifinále neprobíhalo. Už jsem ale musel slíbit nějakou odměnu do sparťanské kabiny, jak velí tradice," prozrazuje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva David Tomášek, autor rozhodujícího gólu Roman Horák, Michal Řepík a Vladimír Sobotka ze Sparty se radují.

„V play off bývají takové příspěvky dražší než obvykle, ale třeba zapojím ještě někoho dalšího," tvrdí s úsměvem a na myslí má především dalšího útočníka Zdeňka Doležala, který polovinu sezony na jihu hostoval. „Hrál tam krátce i Míra Forman," připomíná. Týkat se vše může i trenéra Josefa Jandače, jenž nynějšího soupeře sparťanů vedl v letech 2004 až 2008. „Občas do mě hráči takhle dloubnou a buzerujou, ale já už jim letos vysázel peněz na dřevo dost. Nejsem však škrt, takže něco asi dám. Ale až kdyby se povedlo postoupit," míní kouč.

Horák s příbuznými ani kamarády žijícími na jihu Čech semifinále ani moc neřešil. „Táta sice hrál taky za Motor i Spartu, kde nám jeho fotka dokonce visí v kabině jako připomínka úcty k legendám, ale snad nejen u něj, ale u všech z rodiny, rozhodne srdíčko a budou přát kvůli mně Spartě. Atmosféra v obou městech je vždy výborná, snad se naši v Budějovicích nebudou muset schovávat," tvrdí Horák.

Vedle brankáře Hrachoviny jsou budějovickými tahouny exsprťanský bek Piskáček a veteráni v útoku Pech, Gulaš, Novotný a Vondrka. „Víme o nich, ale nemyslím si, že bychom chystali nějaké osobní bránění," říká Horák. Speciální náboj má série právě i pro Lukáše Pecha, který před sezonou přišel do Motoru po devíti letech v pražském klubu. „Pecháček je výborný na puku, umí přihrát i skórovat. Musíme být na něj dobře připraveni," uvědomuje si sparťan.

Sparta v základní části zdolala Motor v jediném ze čtyř zápasů, což ale podle Horáka nyní nehraje žádnou roli. „Je tu nějaká statistika, ale play off se hraje jinak, takže si nemyslím, že by vzájemná bilance byla kritériem, které bude dělat obraz hry. Budějovice mají spoustu zkušených hráčů. Jdeme na ně s respektem, ale na druhou stranu si věříme, že se dokážeme proti nim kousnout. Ani pošťuchování nebo nějaké kecy nás nesmí rozhodit," míní útočník.

Reklama

Související témata: