Hlavní obsah

Spousta práce přišla vniveč, mrzí Smoleňáka. Sedmý zápas? Vítkovicím zkazíme mejdan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby takový zápas hradečtí hokejisté dotáhli do vítězného konce, uslyšíte od obvykle usměvavého kapitána Radka Smoleňáka jeden vtípek za druhým. Jenže Mountfield rekordně dlouhý duel ve 4. prodloužení prohrál. V semifinálové sérii s Vítkovicemi přišel o vedení 3:0 na zápasy a o postup bude muset zabojovat až s nožem na krku v sobotním sedmém utkání v Ostravar Aréně. „Co se dá dělat. Spousta práce přišla vniveč,“ hodnotil zklamaný Smoleňák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Hradce Králové Radek Smoleňák.

Článek
Fotogalerie

Čtyřicet minut před půlnocí, čas utkání 138:51. Na jedné straně nekončící euforie, na druhé zdrcení. Mountfield měl ve čtyřech prodlouženích více ze hry, celkem zapsal nevídaných 160 střeleckých pokusů, z toho jich 81 prošlo na Stezku. Ale jediný gól na vítězství nestačil.

„Nechci, aby to vyznělo blbě, ale v prodloužení jsme byli lepší. Cítil jsem, že máme víc sil. Ale to je naše bolest. Máme optický tlak, ale nic z toho," smutnil 36letý útočník.

Vítkovice hrozily z brejků, ve 105. minutě potrestal domácí hrubku Bukarts, ale gól sudí odvolali kvůli zásahu vysokou holí. „Tu a tam jsme zkusili vymyslet něco úchvatného, ale vždycky to vyčápli a měli z toho šance. Už neuznaný gól Bukartse byl varování," uvědomoval si Smoleňák.

Smrtící chyba pak přišla těsně před koncem čtvrtého prodloužení. Navíc v hradecké přesilovce. Filip Pavlík pokazil přihrávku v útočném pásmu a Lakatoš z protiakce rozhodl. „Byli bychom idioti, kdybychom Filipovi něco vyčítali. Bylo jasné, že rozhodně nějaká chyba," mínil domácí kapitán.

Jeho role je jasná. Před sobotním utkáním musí mužstvo zklidnit. A svou hlavu už podle slov po zápase nastavoval směrem k rozhodujícímu duelu. „Furt je to 3:3. Nemohli jsme ani v nejlepších snech, že vyhrajeme 4:0 na zápasy. I když od toho nebylo daleko a se*e nás, že jsme to nedotáhli," připustil zkušený křídelník. „Pořád jsme zápas od finále. Kdyby nám to někdo řekl před sezonou... Je to úžasné," pokračoval.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Graeme McCormack z Hradce Králové a Jérémie Blain z Hradce Králové oslavují gól.

Otázka, jestli bude složité se na poslední utkání psychicky zvednout, ho nakrkla. „Že bychom to jeli odevzdat? To je pí*ovina. Máme před sebou poslední zápas série. Buď vystřelíme sezonu tam, kde jsme ještě nikdy nebyli, nebo bude konec," podotýkal s odkazem na to, že Hradec ještě v extraligovém finále ještě nikdy nehrál.

A Východočechy čeká nejspíš nejdůležitější zápas v životě. „Spousta mladých kluků takový duel ještě nehrála. Bude to ohromný zážitek. Já si pamatuju všechny sedmé zápasy své kariéry," poznamenal Smoleňák.

V sobotu tak rozhodne především hlava. Hradecký kapitán věří, že po fyzické stránce se dokáže Mountfield nachystat. „Všichni jsou dost chytří na to, aby se zvládli na sobotu připravit. Máme v nohách to samé co soupeř," říkal.

Že Ridera bude hrát doma navíc s vědomím, že jako první v historii může otočit sérii v českém play off z 0:3, podle něj nehraje roli. „Je jedno, kdo do toho jde se šňůrou výher. Šedesát minut ukáže, kdo je o kousek lepší." Anebo dalších 140? „No uvidíme. Jaký si to uděláme, takové to bude. Pojedeme tam odhodlaní a snad Vítkovicím zkazíme mejdan," přeje si Smoleňák.

Reklama