Hlavní obsah

Stojíme v rohu, nemáme kam uhnout, říkal po druhém vítězství nad mistrem Kondelík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na brankovišti i v soubojích je urostlý Jáchym Kondelík hodně cítit. Odměnou mu byl vstřelený gól, kterým v úvodní třetině pátého čtvrtfinále hokejové extraligy přivedl České Budějovice na ledě Třince do vedení.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Banes Motor České Budějovice 2:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čtvrtfinále play off: 5. zápas Třinec - České Budějovice

Nahrávkou se podílel i na druhé brance svého týmu, a přestože Oceláři dokázali náskok Motoru ve třetí části rychle smazat, vítězství si podruhé v řadě připsali Jihočeši. Mistr vede po dvou porážkách v řadě v sérii už jen 3:2 na zápasy a další bitva se odehraje v úterý na ledě Motoru. „Chtěli jsme to urvat domů do Budějic, teď už se může stát cokoli. Všechny zápasy byly vyrovnané, naše prohrané i vyhrané,“ říkal 24letý útočník.

Kde lze najít rozhodující moment utkání?

V prvé řadě musím vyzdvihnout výkon našeho brankáře. Dominik byl fantastický po celý zápas. Kluci pak ve třetí třetině dělali fantastickou práci na oslabení, kdy jsem se nechal blbě vyloučit do tří. Třinec myslím neměl ani střelu, což byl zásadní moment.

Co se stalo na začátku třetí části, že vám domácí rychle srovnali a trenér Ladislav Čihák si musel vzít oddechový čas?

To je hokej. Věděli jsme, že nás budou tlačit, trochu proházeli lajny, sedlo jim to. Dostali jsme blbý gól hned na začátku, což je taky nakoplo. Zaplaťpánbůh, že jsme to nakonec zvládli. Chtěli jsme to urvat domů do Budějic, teď už se může stát cokoli. Všechny zápasy byly vyrovnané, naše prohrané i vyhrané.

Držíte momentum série ve svých rukách?

Stojíme v rohu a zády ke hře, nemáme kam uhnout. Pokud prohrajeme, máme konec sezony. Ale pod tlakem jsou oni. My teď jedeme do Budvar arény, kde vládne fantastická atmosféra, diváci jsou naším šestým hráčem. Což je naše obrovská výhoda, která nám dává velkou šanci zvítězit.

Spadlo z vás napětí po třetí porážce?

Máme hlavně fantastickou partu. Není tady jediný hráč, který by to po třetí porážce zabalil. Po třetím zápase jsem říkal, že do čtvrtého půjdeme všichni na sto dvacet procent. Ukázalo se to u nás doma i tady. Všichni jste to viděli. Kluci skvěle blokovali, Michal Gulaši, Kuba Valský, Lukáš Pech a další… Když my mladší vidíme, jak v uvozovkách pětapadesátiletý Pecháček skáče po hlavě do střel, tak to pak dělá každý z nás.

Matěj Toman byl ve druhé třetině dvakrát faulovaný a byly z toho dvě čtyřminutové přesilovky. Je neviditelným hrdinou utkání?

Bylo to strašně důležité. Když se nám zranil Harri (Brant Harris), dostal se Matěj do sestavy a odvádí fantastickou práci. Minule třeba dával extrémně významný gól (na 2:1). To je zásadní. Být připravený ve chvíli, kdy se někdo zraní. Přijde na vás řada, dostanete šanci a musíte ji využít. A Tomič ji využívá fantasticky.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Trenér Českých Budějovic Ladislav Čihák oslavuje druhou výhru v sérii proti Třinci

Neštve vás po těch dvou výhrách o to víc, že jste první tři zápasy série ztratili?

Nad tím teď nemá cenu tápat. Bylo to 3:0, teď je to 3:2, což nám pořád dává šanci. Naším cílem bylo vrátit sérii domů, což se povedlo. Jak jsem říkal, ještě jedna prohra a je konec. Proto tomu musíme dát znovu sto dvacet procent.

Vítězný gól vstřelil Milan Gulaš. Ukázal svou velikost a důležitost pro tým?

Samozřejmě. Nejdřív snad zblokoval střelu, buď on, nebo Ordy (Jan Ordoš). Zatáhli puk dopředu a Guli ukázal, že je střelec. Pokud se dostane do šance, málokdy mine. V téhle chvíli to bylo hrozně důležité. Byli jsme docela dole potom, co srovnali a pak přijde on a zvedne nás vítězným gólem. Krásně to trefil.

Dnes patřil k nejlepším obránce Milan Doudera, který v Třinci roky hrával. Přihrál vám na úvodní gól, je znát, že ho tahle série baví?

Vede si fantasticky. Hlavně při oslabení tři na pět ve třetí třetině dvakrát vybojoval skvěle puk. Milan je skvělý hráč, parádně mě našel, byl to vyloženě jeho gól. Já to dával do prázdné. V celé sérii ukazuje, jak je zkušený. Je vidět, že všechny ty tituly nemá zadarmo. Když je ve hře pod tlakem, dokáže si puk zkušeně podržet, perfektně čte hru, umí si zachovat chladnou hlavu.

Věříte, že sérii zvládnete otočit?

My si věříme na postup od samého začátku. Já věřím bezmezně každému našemu hráči. Pokud náhodou někdo vypadne, nastoupí jiní. Podívejte na Tomiče, jak to zvládá. Máme fakt kvalitní mužstvo, výborné brankáře. Stát se může cokoli.

Jan Štencel, který dnes kvůli trestu nemohl hrát, po čtvrtém zápase zmínil, že Motor má víc sil než Třinec. Souhlasíte?

Celou sezonu trénujeme jako blázni… (smích) Těžko říci, Třinec taky určitě hodně trénoval, já jen vím, že jsme stoprocentně připravení. Budeme bojovat až do konce.

Reklama