Hlavní obsah

Sudí ve Vítkovicích postupovali správně. Výzvu si lze vzít i v prodloužení a gól platit neměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smazali dvoubrankový náskok, v poslední minutě řádné hrací doby odmítli hokejisté Olomouce ve Vítkovicích porážku podruhé. A když se v prodloužení úvodního souboje předkola trefil Jan Bambula, slavili první vítězství. Ale jen chvíli. Domácí střídačka si vyžádala přezkum situace v brankovišti a hlavní rozhodčí Oldřich Hejduk s Tomášem Mickou odhalili u videa postavení Davida Krejčího v brankovišti.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radost hráčů Vítkovic z první branky.

Článek

Gól zrušili a hrálo se dál. O osm minut později rozhodl o úvodním vítězství Ostravanů tečí Lindbergovy rány Marek Kalus. „Výbornou práci odvedl náš videotechnik. Dobře jsem si poskládal svůj realizační tým. Ne že bych byl přesvědčený na milion procent, ale tohle nechávám na Denisovi Havlovi, který nám dal impuls. Zachránilo nám to bod v sérii," ocenil trenér Vítkovic Miloš Holaň.

Hosté pochopitelně měli na odvolaný gól jiný názor. „Nejsem sice rozhodčí a neznám tolik pravidla, ale myslím si, že gól měl platit," říkal 21letý Bambula. „Myslím, že tam byl David Krejčí natlačený, ale je to jen můj osobní názor. Situaci jsem viděl pouze z kostky a můžu se tedy mýlit," přidal se trenér Olomouce Zdeněk Moták na tiskové konferenci po utkání.

Oba trenéry pak zaskočilo upozornění marketingového manažera olomouckého klubu Simona Vejtasy, který zpochybnil možnost vyžádat si v prodloužení trenérskou výzvu. „V pravidlech jsme našli, že v poslední minutě základní hrací doby a v prodloužení si výzvu nelze vzít," uvedl.

„A teď co s tím, pánové? Co s tím synci budeme robit?" ozval se Moták. „Pokud to takhle v pravidlech je, bude mít asi nějaká komise práci," dodal. Komise rozhodčích v sobotu dopoledne vydala prohlášení, ve kterém rozhodčí podpořila.

Sudí podle předsedy komise rozhodčích ČSLH Vladimíra Šindlera ve Vítkovicích postupovali správně. „V extralize může být trenérská výzva uplatněna kdykoliv v průběhu utkání i prodloužení," uvedl předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler a odkázal na Herní řád Tiposport Extraligy, kde platí výjimka z článku 38 Pravidel ledního hokeje, který tuto omezuje.

„Na rozdíl od turnajů IIHF v ní totiž nejsou automaticky přezkoumávány všechny gólové situace v čase 59.00 a následujícím. Pokud by tak platila původní úprava, mužstva by byla zcela zbavena možnosti přezkumu sporných situací v rozhodujících fázích utkání," dodal.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vítkovický hokejista Jan Hruška (vpravo) se raduje z branky.

Komise rozhodčích zároveň uvedla, že sudí Micka a Hejduk neuznali gól Jana Bambuly správně.

„Rozhodující pro posouzení situace podle výkladu pravidla 69 bylo, že hráč zaujal pozici zjevně uvnitř brankoviště, nebyl do této pozice natlačen protihráčem a bránil přitom brankáři ve výhledu na střelu, čímž omezil jeho možnost hájit branku," píše se v tiskové zprávě ČSLH.

Druhé utkání série předkola play off hrané na tři vítězství se hraje dnes od 17 hodin opět na ledě Vítkovic.

Reklama

Související témata: