Hlavní obsah

Totální nesmysl, nepochopitelné! láteří Hadamczik s Antošem, že uprchlíci z Ukrajiny ovlivní klíčovou bitvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to pro oba týmy zápas o všechno. Až úterní závěrečné kolo základní části hokejové extraligy určí, jestli poslední volné místo v předkole play off uzmou Karlovy Vary, nebo Litvínov. Obě mužstva si to rozdají v přímém souboji, Vervě stačí zisk jediného bodu. Energie navíc přišla o jednu velkou výhodu. Chemiky nemůže přivítat doma v KV Areně, ale musí vzít zavděk azylem v Chomutově.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Fanoušci Karlových Varů budou muset na klíčový duel posledního kola základní části proti Litvínovu do Chomutova.

Článek

KV Arena se totiž v minulých dnech stala centrem pro pomoc válkou zasaženým ukrajinským uprchlíkům a stal se z ní sklad humanitární pomoci. Rozhodl o tom hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, nic nebyla platná ani snaha primátorky města Andrey Pfeffer Ferklové hledat řešení, které by umožnilo například hokejistům dohrát v klidu extraligový ročník.

„Musím velmi ocenit věcný přístup vedení města Karlovy Vary, jednatele KV Areny, ale i vedení klubu HC Energie, protože harmonogramu hokejových zápasů se rozšíření prostor uprchlického centra do haly samozřejmě výrazně dotýká," uvedl Kulhánek, že hokejová hala bude sloužit pro rozšíření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, založeného v minulém týdnu krizovým štábem Karlovarského kraje. Jenže primátorka i klub samotný pŕi rozhodování neměly žádné slovo. Rozhodnuto bylo bez nich.

„Moc všem děkuji za pochopení situace a vstřícnost, se kterou k tomuto řešení přistupují. Nyní je to jediná možnost, jak bez přerušení provozu centra můžeme kapacitu zdvojnásobit a urychlit tak odbavení ukrajinských občanů. Doufáme, že to pochopí i fanoušci HC Energie a další návštěvníci KV Areny, kteří očekávali první jarní akce," doplnil Kulhánek.

Někteří karlovarští příznivci však těžce nesou, že hokejisté Energie v klíčovém utkání přijdou o domácí prostředí. Zvlášť když začátkem března byla zrušena všechna opatření proti covidu, takže podkrušnohorské derby mohl klidně sledovat „plný dům".

„Je pro mě trošku nepochopitelné, že se nemohlo počkat ani tři dny, až se dohraje základní část, a stadion se hned musel zavřít. Myslím, že se to dalo zvládnout i jinak," řekl Milan Antoš, hokejový spolukomentátor České televize a autor sloupků na Sport.cz.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Gólová radost hokejistů Karlových Varů.

Podobný pohled na celou situaci má i někdejší trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik. „Samozřejmě jsem pro jakoukoliv pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny. Beru to i jako naši morální povinnost. Soucítím s nimi a jsem jedině pro to, ať jsou jim nabízeny hotely i jiné ubytovací zařízení, kde by mohli bydlet," řekl pro Sport.cz s tím, že ve svém hotelu v Kravařích sám uprchlíky z Ukrajiny ubytoval.

„Ale halu Karových Varů použili jako sklad humanitární pomoci. Přitom ve městě mají takových prostorů dost, třeba u letiště. A pan hejtman stejně zvolil KV Arenu," nechápe Hadamczik.

„Je pro mě nepochopitelné, co radnice ve Varech udělala. Chápu, že válka je přednější, ale sklad se přeci dal udělat i jinde na těch pár dní, než skončí základní část," kroutí hlavou Hadamczik.

„Je to pro mě totální nesmysl. Lidi chodí na hokej ve Varech celou sezonu a politici si vůbec neuvědomují, jaká dřina pro klub; s ohledem na jeho rozpočet; tahle sezona byla. A když teď můžou mít výhodu domácího prostředí a fanoušky v plném počtu na stadionu, tak jim to radnice zabije," podivuje se Hadamczik.

„Vůbec k diskuzi nepřizvali nikoho z klubu, generálnímu manažerovi jen oznámili výsledek. Takhle se tedy respekt neprojevuje. Přitom se alespoň mohli pokusit o hledání řešení, aby klub mohl dohrát extraligu ve městě. To se ale nestalo. Kdyby Karlovy Vary nakonec do předkola nepostoupily, velkou vinu bych dával právě radnici," zakončuje 69letý trenér.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice