Hlavní obsah

Trojnásobný medailista z MS ukončil kariéru kvůli problémům s jícnem

Praha

Stříbro a dva bronzy z mistrovství světa. Tyto velké úspěchy budou navždy spojeny s hokejistou Lukášem Krajíčkem. Sedmatřicetiletý třinecký obránce se rozhodl ukončit kariéru kvůli zdravotním problémům s jícnem, které řešil od ledna. Za poslední rok a půl odehrál devatenáct zápasů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hokejový obránce Lukáš Krajíček v dresu Třince (na archivním snímku z 5. října 2018).

Článek

"Doufal jsem, že se ještě vrátím, ale jsem realistou. Poslední dvě sezony jsem moc zápasů kvůli otřesu mozku a problémům s jícnem neodehrál. Honza Peterek přišel v lednu s výborným nápadem, že přerušíme smlouvu a necháme si zadní vrátka, kdyby se mi udělalo dobře. Ale ani dnes ještě nejsem stoprocentně fit. Cítím se sice o hodně lépe a nemoc ustupuje, ale pořád mám drobné problémy," okomentoval bývalý reprezentant konec své bohaté kariéry pro webové stránky klubu.

Krajíček začal kariéru v sezoně 1998/1999 ve Zlíně, dlouhé roky působil v zahraničí. V NHL odehrál 328 zápasů, zde nastupoval za Floridu, Vancouver, Tampu Bay a Philadelphii. V zápasech nasbíral 72 bodů za 11 branek a 61 asistencí. V 34 zápasech play off zaznamenal pět přihrávek. Florida jej draftovala v roce 2001 v prvním kole na 24. místě. V KHL sehrál 266 utkání za Dinamo Minsk. Od sezony 2016/2017 působil u třineckých Ocelářů. Za národní tým odehrál 31 utkání, v roce 2006 slavil stříbro na mistrovství světa, v letech 2011 a 2012 vybojoval se spoluhráči bronz.

První problém s trávením zaznamenal krajíček v minulém roce po letní dovolené v Thajsku. „Jedl jsem pálivá jídla a trochu mě chytl žaludek. Myslel jsem si, že jde o střevní chřipku, a neřešil jsem to. Po návratu domů jsem si občas dopřával klasickou naši kuchyni. Nezapřu, že jsem Čech, mám rád bůček i koleno, a vytvořil se mi zánět. Na něj se navázal reflux jícnu, při kterém se šťávy vracejí ze žaludku zpátky do krku. Nic příjemného," přiblížil Krajíček své problémy.

Za spouštěč nemoci dnes považuje kombinaci pikantního jídla se stresem a stavy, které prožíval po otřesu mozku.

"Kdybych mohl vrátit čas, přestal bych jíst pálivé věci. Tím jsem si určitě nepomohl, když jsem měl jícen chycený," lituje Krajíček, jehož překvapilo, kolik lidí trpí stejným problémem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lukáš Krajíček (uprostřed) v utkání proti Švédsku

"Přijde mi, že jde o generační nemoc. Nejde se jí ani lehce zbavit. Je uvnitř těla, těžko se léčí, protože pořád něco jíte a pijete. Nejde o škrábanec, který zalepíte a zahojí se," řekl obránce, kterého nyní čeká nová etapa života. Dovede si představit trénování dětí.

„Vím jistě, že chlapy trénovat nechci. Nevadilo by mi ale, kdybych se motal okolo prcků v přípravce. Zatím ale neplánuju nic. Mám volno a užívám si, že můžu koukat na syna, jsem teď s ním skoro na každém tréninku. Máme sto metrů od domu i tenisový klub, malá už pinká. Je to fajn," dodal Krajíček.

Reklama

Související témata: