Hlavní obsah

Univerzál Babka prvním gólem za Kladno nastartoval obrat. Extraliga je pro mě odměna, usmívá se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých sedmi letech hokejový útočník Jakub Babka znovu nastupuje v extralize. Devětadvacetiletého univerzála, který umí naskočit i v defenzivě, si v lednu z prvoligového Prostějova vytáhlo Kladno. Babka na první gól v dresu Rytířů čekal přes čtvrt roku. V pondělí ve druhém zápase baráže proti Jihlavě nastartoval obrat Středočechů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Jakub Babka z Kladna (vpředu) a Vítězslav Brož z Jihlavy v úvodním utkání baráže.

Článek

V 25. minutě se puk po odrazu od jeho brusle dostal do brankoviště a dezorientovaný gólman Žukov si ho srazil do sítě. „Musím mu poděkovat," usmíval se Babka. „Na gól jsem se teda načekal, ale opravdu si ho cením. I když nebyl nijak krásný, jen jsem se motal kolem brány. Upracované trefy jsou často cennější, moje trefa byla důležitým střípkem k vítězství 4:1," těšilo Babku.

Rodák z Českých Budějovic za Kladno i Prostějov nastupoval i v obraně. „Poslední dva měsíce už jsem však jen útočník. Snažím se pomoct tam, kde je zrovna díra v sestavě. Nevadí mi hrát na jakémkoliv postu. Vyjma brankáře, tam se zatím nechystám," zavtipkoval.

Babka prožívá průlomové období. V prosinci se mu narodila dcera, o měsíc později dostudoval stavebního inženýra a probojoval se do nejvyšší soutěže. „Už nejsem úplně mladý a extraliga je pro mě odměna. Snový ročník, snad ho dovršíme vítězstvím v baráží," doufal útočník.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Radost kladenských hokejistů.

Kladno vede v sérii nad Duklou 2:0. Zejména díky tomu, že během dvou zápasů vstřelilo už tři branky v početních výhodách a dvě v oslabeních. „Speciální formace jsou klíčový faktor. Říká se, že v play off a baráži rozhodují přesilovky, tak jsem rád, že je proměňujeme, a dokonce dokážeme skórovat v oslabení," oceňoval Babka.

Na Rytířích není znát ani dlouhá přestávka. Čtyřicet dní totiž neodehráli soutěžní zápas. „Jen první třetinu úvodního zápasu jsem cítil, že herní praxe chybí. Ale rychle jsme se do toho dostali. Psychicky nám určitě hodně pomohou obě výhry. Únavu bychom jinak vstřebávali o dost hůř," uvědomoval si autor dvou kanadských bodů v baráží.

Při klíčové fází sezony si všímá i velké role hrajícího majitele klubu Jaromíra Jágra. „Každý den na tréninku něco radí a říká, ale vyloženě motivační proslovy nemá. Teda aspoň si na ně nevzpomínám, na to bych nechtěl zapomenout," zasmál se Babka, ale poté znovu zvážnil.

„Samozřejmě se nám se vším snaží pomoct a chce hlavně úspěch celého týmu. Když budeme hrát stále živý hokej, tak věřím, že sérii ovládneme. Ačkoliv nás v Jihlavě čeká pekelná kulisa," doplnil.

Reklama

Související témata: