Hlavní obsah

Varaďa? Moc mu ve Slavii nerozumíme, ale bitka byla férová, uznal Vašíček

PRAHA

V semifinálové sérii s Třincem vedli už 3:1 na zápasy, v pátém utkání se pak ve druhé třetině dostali do dvougólového náskoku a byli na nejlepší cestě k postupu do finále. Jenže rozhodnout se Slavii nepodařilo. Oceláři srovnali stav zápasů a v tom sedmém navíc budou mít výhodu domácího prostředí. „Vůbec ale ještě nemáme nic vyhráno,“ upozorňuje kanonýr Třince Martin Růžička, který v letošním play-off vstřelil už čtrnáct branek, což je nový rekord v české extralize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Vašíček ze Slavie (vlevo) a třinecký Václav Varaďa při bitce

Článek

Šestnáct vteřin před koncem se řítí na prázdnou slávistickou branku Martin Adamský a svou trefou na 5:3 stvrzuje, že o druhém finalistovi rozhodne až sedmý zápas. Poslední vteřiny se už dohrávají jen z povinnosti, přesto nabízejí ještě jeden zajímavý moment. Čtyři sekundy před koncem se před třineckou střídačkou férově poperou zlí muži obou týmů. Slávista Jiří Vašíček vs. Ocelář Václav Varaďa.

Vašíček si v úvodu počínal aktivněji, Varaďa se jen bránil. Pak ale třinecký buldok zasadil svému sokovi přesný direkt do obličeje a Vašíček se poroučel k ledu. Na body tak Varaďa vyhrál. Nic na tom nemění fakt, že si z šarvátky odnesl roztržený dres. „Kdo vyhrál? Já skončil na ledě, on zase neměl dres. Na rány jsme si dali zhruba stejně. Myslím, že to bylo vyrovnaný,“ usmál se Jiří Vašíček.

Vašíček: Je mi jedno, jestli Varaďa vyhrál

Jděte ale s tímto tvrzením za Varaďou. Ten když po bitce odcházel z ledu do kabin, zaťatými pěstmi a mácháním rukou přihlížejícím divákům naznačoval, že jednoznačným vítězem je právě on. „Jo, radoval se, ale to je jedno. Třeba teda vyhrál on, mně je to jedno,“ mávl rukou Vašíček, který ocenil, že se potyčka nesla v duchu fair-play.

Jiří Vašíček ze Slavie (vlevo) a třinecký Václav Varaďa při bitcefoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Hloušek

„Bylo to úplně férový. Najednou se tam vyřítil, tak jsme se do toho pustili, dali jsme si pár ran. Úplně normální,“ tvrdil robustní zadák. „Vážím si toho, že když jsem trochu uklouzl a šel jsem na kolena, tak nepokračoval a nechali jsme toho. Myslím, že to bylo férové,“ říkal Vašíček, který stejně jako jeho sok vyfasoval za pěstní vložku dva dvouminutové a navrch desetiminutový trest. V rozhodujícím klání tak oba mohou nastoupit. „Ani nevím, jaký jsem dostal trest. Ale věděl jsem, že jsem žádný vyšší nedostal, tak jsem se neobával, že bych nemohl hrát,“ byla slávistická šestnáctka v klidu.

Do konfliktu s Varaďou se slávisté nedostali poprvé. Už v předchozích zápasech si s ním vyměnili pár slov. „Varaďa už v minulém zápas „komunikoval“ s Kopřivou, všimli jste si toho? On pořád s někým komunikuje, ale my mu moc nerozumíme,“ rozesmál se Vašíček. „Je to jeho styl hokeje, že řve po soupeřích. Každý má nějaký styl, tohle my neřešíme,“ dodal.

Růžička: Vyhráno vůbec nemáme

Třinec tak dokázal odvrátit dva slávistické mečboly a v rozhodujícím sedmém zápase má výhodu domácího prostředí. „Co víc si v hokeji přát než sedmej zápas doma? Výhoda to ale pro nás nebude. Je to jen jeden zápas a tam budou rozhodovat úplně jiný věci. Vůbec nemáme nic vyhráno, ale když budeme hrát tu naší hru, máme velkou šanci vyhrát,“ věří Martin Růžička.

Jenže Slavia rozhodující zápasy hrát umí. Vždyť jen letos se o tom přesvědčily Karlovy Vary a Liberec. Třinecký snajpr Růžička, který v letošním play-off nastřílel už čtrnáct branek, což v historii české extraligy nikdo jiný nedokázal, si ale s bilancí Pražanů těžkou hlavu nedělá. „O té úspěšnosti Slavie v posledních zápasech víme, ale vůbec se tím nezabýváme.“

Reklama

Související témata: