Hlavní obsah

Bartošák se svých démonů evidentně stále nezbavil. Potřebuje pomoc, zní ze Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek ho Spišská Nová Ves představovala jako svou novou posilu, o tři dny později však přišel obrat o 180 stupňů. Český hokejový brankář Patrik Bartošák v aktuálně druhém týmu slovenské nejvyšší soutěže působit nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Bartošák ještě v královéhradeckém dresu.

Článek

„Přivést do Spišské Nové Vsi brankáře takových obrovských kvalit nebylo jednoduché, ale po několika osobních a telefonních pohovorech jsme našli shodu, a právě vidina boje o titul byla zlomovým bodem. Získáváme rozdílového hráče top evropské kvality. Věřím, že fanoušci ocení naši snahu a v domácím zápase přivítají ‚Bartese‘, jak se patří,“ říkal ve čtvrtek manažer Spišské Nové Vsi Richard Rapáč.

Jenže na ono domácí utkání Bartese ve 35tisícovém městě v Košickém kraji nakonec vůbec nedojde.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Zákrok Patrika Bartošáka v utkání v Mladé Boleslavi.Video: Tipsport Extraliga / BPA

V pondělí ráno pak Rapáč potvrdil informace, které se začali objevovat už v neděli večer. „Bohužel, Patrik po příchodu do Spišské Nové Vsi odmítl podstoupit lékařskou prohlídku, která byla jedním ze základních bodů smlouvy,“ uvedl Rapáč, který přitom možný Bartošákův příchod detailně zvažoval, když jej probíral i s brankářovými někdejšími trenéry či spoluhráči.

Při osobním jednání s Bartošákem pak český gólman vyjádřil lítost nad svými přešlapy a vysvětloval i okolnosti svého konce v Hradci Králové. „Na základě všech dostupných informací jsme se rozhodli dát mu šanci vrátit se k profesionálnímu sportu za přísných podmínek vázaných smlouvou, která by neohrozila dobré jméno klubu, které jsme dlouho budovali,“ vysvětluje Rapáč.

Brzy ale pochopil, že to s Bartošákem nepůjde.

Je to tak další střípek do Bartošákovy kontroverzní minulosti, a vlastně i přítomnosti. 30letý účastník MS 2019 a dvou ZOH (na nichž ale neodchytal ani minutu) měl v minulosti psychické potíže a rovněž problémy s alkoholem. V roce 2015 jej při působení v zámoří obvinila přítelkyně z domácího násilí, o sedm let později zase jeho otec z napadení.

V probíhající sezoně Bartošák působil v Hradci Králové, od konce listopadu ale nechytal a Mountfield s ním následně ukončil smlouvu kvůli jejímu opětovnému porušování. Mj. se nedostavil na předzápasový trénink ani večerní duel proti Kladnu.

Už před začátkem ročníku čelil Bartošák nařčení, že řídil pod vlivem alkoholu, a byl mu odebrán řidičský průkaz. On to odmítal a pro Sport.cz říkal: „Vím, že bohužel tu historii mám. A jedinou cestou, jak se ochránit, je, že některým lidem nepolezu na oči a nedám jim důvod, aby se hrabali v mém soukromí.“

O tom, že se Bartošák svých démonů zatím stále nezbavil, svědčí i aktuální Rapáčova slova. „Nemáme tedy jinou možnost než pozastavit jeho smlouvu. Neobrátíme se k němu zády, ale jsme ochotni mu podat pomocnou ruku, protože jeho příběh není ve sportovním světě ojedinělý a my chceme být příkladem toho, že lidé, nejen profesionální sportovci, potřebují pomoc, když ji nejvíce potřebují,“ nechal se slyšet Rapáč.

Dostane ještě Bartošák někde šanci, pokud si nechá pomoci? Nebo se přiblížil konec jeho kariéry? Záležet bude hlavně na něm samotném.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec