Hlavní obsah

Z 3:0 na 3:3 zažil na vlastní kůži. Ticho před bouří, vzpomíná Kváča na potlačené povstání Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při sledování série mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi gólmanovi Petru Kváčovi ožily vzpomínky na téměř identické, dva roky staré drama v play off se Spartou. S libereckými Bílými Tygry tehdy také semifinále rozjel na ledě soupeře vítězně a stejně jako letos Mountfield vedli Severočeši už 3:0 na zápasy, pak však třikrát v řadě padli. A nakonec rozhodoval až sedmý duel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Liberce Petr Kváča oslavuje vítězství během utkání semifinále play off Tipsport extraligy.

Článek

Ten už Bílí Tygři v Praze zvládli a zarazili historický obrat. „I když to Sparta tehdy dotáhla, pořád jsme si hodně věřili i na ten sedmý zápas. Říkali jsme si, že když už jsme takhle blízko, dokážeme to zvládnout. Nálada v týmu byla pořád úžasná. Pamatuju si, že jsme všichni byli napjatí, vybavuju si takové ticho před bouří, jak byl každý soustředěný," vrátil se o dva roky zpátky gólman Liberce Petr Kváča, který se dokáže vcítit do současných pocitů východočeských hokejistů.

Byl v podobné situaci. Bílí Tygři tehdy na ledě Sparty vyhráli 5:1 a 3:1 a dalším triumfem doma 3:2 v prodloužení si zajistili tři mečboly. Řepík a spol. ovšem postupně všechny po výhrách 5:0 a dvakrát v prodloužení 3:2 vymazali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Řepík ze Sparty Praha.

„Stačil nám tehdy jeden krůček a byli jsme ve finále. Bylo to psychicky obrovsky náročný. Soupeř taky věděl, že jedna porážka a má po sezoně, už neměl co ztratit. Do sedmého zápasu jsme se už snažili jít s čistou hlavou. Říkali jsme si, že si ho chceme nadosmrti zapamatovat a na ledě necháme všechno a postoupíme. Už to bylo o jednom zápase, chtěli jsme do něj dát maximum a co se má stát, stane se. Alespoň já to takhle cítil," vybavuje si 25letý gólman. S Libercem letos ve čtvrtfinále právě na hradecký Mountfield nestačil. Po třech u Bílých Tygrů končí a v příští sezoně bude chytat ve Švédsku za BK Rögle.

„A taky musíte dát kredit týmu, který to za stavu 0:3 nezabalí a sérii ještě dokáže srovnat. Platilo to pro Spartu a teď i pro Vítkovice," poznamenal Kváča, který s parťáky sedmý duel vyhrál 2:1 po gólech Vitáska a Najmana. Kváča tehdy k postupu přispěl 19 zákroky.

„Matně si vzpomínám, že jsme tomu zprvu ani nemohl věřit, že jsme už vyhráli. Až když na mě kluci naskákali, tak jsem si říkal: Ty jo! dokázali jsme to," popsal moment, jak Spartě nedovolil dokonat historický obrat z 0:3 na 4:3, jaký se v české extralize ještě nikdy nikomu nepovedl. Šanci nyní mají Vítkovice.

Do sobotní bitvy však půjdou oba týmy s rekordně dlouhým zápasem v nohách. Vyčerpávající bitvu ukončil Lakatoš až v čase 138:51. „Pro kluky to bude nesmírně těžký. Skončíte v půl dvanáctý, musíte se najíst, chvilku zabere, než usnete. Pak cesta do Vítkovic a hned v sobotu zápas, ve kterém musíte znovu předvést maximum. Na druhou stranu jsou kluci profíci. Asi budou dávat pozor na vše, aby nikdo neudělal větší chybu a rozhodovat budou zase maličkosti. Fyzicky to bude obrovsky těžké, možná i víc než mentálně," předpověděl Kváča s tím, že se neodvažuje tipnout, kdo do finále nakonec postoupí.

„Extraliga je v této sezoně tak extrémně vyrovnaná, že každý zápas je úplně jiný. Víme, jakou sílu má Hradec, ale taky jakou měly Vítkovice. Vůbec nelze odhadovat, jak to dopadne," uzavřel Kváča.

Kdo zvládne sedmý zápas a postoupí do finále extraligy?
Vítkovice
72,7 %
Hradec Králové
27,3 %
Celkem hlasovalo 2360 čtenářů.

Reklama