Hlavní obsah

Že to bez Varadi nepůjde? Moták ukázal opak. Nejsem car, ale partner hráčů, říká kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v Olomouci ukazoval trenér Zdeněk Moták své kvality, přesto před sezonou vyplavávaly pochybnosti, zda zvládne ukočírovat ambiciózní Třinec. Ten Třinec, který pod Václavem Varaďou slavil tři tituly v řadě. Navíc Oceláři před sezonou citelně oslabili. Do play off šli až ze šesté pozice, přesto vyřadili hlavní aspiranty na titul Spartu i Pardubice a jsou ve finále. Zase. „Všech třináct utkání obou sérií mělo svoji úroveň. Myslím si, že pro diváky to byla výborná propagace hokeje,“ hodnotil Moták.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Třince Zdeněk Moták.

Článek

Právě zkušenosti z úspěšných play off jsou hlavní silou Slezanů. „Jsou k nezaplacení. Ale násobíme to bojovností, obětavostí, odpovědností. Všemi atributy, které k vítězství potřebujeme," hodnotil 58letý kouč.

Že by však mužstvo fungovalo jako stroj a vše dělalo automaticky, si nemyslí. „Vždy musíte dát hráčům návrhy a ti je pak plní. Jakýsi genius loci už v týmu je. Mají to v sobě. Jádro nepřipustí, aby někdo situaci podcenil nebo udělal hůře, než to má být," chválil Moták.

Svou zásluhu na chodu týmu přesto moc nepřipouští. „Nechci to říkat. Cítím, že všichni jsme partneři. Není to o tom, že já bych byl car. Spolupracujeme a chceme uspět," mínil. Vnitřní uspokojení tak zatím nepociťuje. „Hned po zápase za námi přijel Vladimír Dravecký a řekl, že nic nekončí. Je vidět, že mužstvo chce jít dál," vysvětloval zkušený kouč.

„Výhry, ten adrenalin, výstřik vítězství... To je prostě úžasné. Radost, pýcha, euforie, všechno dohromady," popisoval Moták. Vítězství je prostě návykové. „Toho se člověk nepřejí," usmál se.

I před rozhodujícím sedmým duelem s Pardubicemi dokázal být v klidu. „Jo, dařilo se mi to. Věděl jsem, že mužstvo může dokázat hodně. A to se potvrdilo," ocenil dlouholetý kouč či asistent Vítkovic, Sparty nebo Olomouce.

Neznervóznil ho ani klíčový moment, který ještě mohl zlomit celou sérii, tedy trestné střílení Dynama dvě sekundy před koncem. „Kácovi (Ondřeji Kacetlovi) jsem věřil. Oni měli přes deset minut absolutní útočný tlak, tak jsem si říkal, že přece není možné, aby to ten frajer nechytil," culil se Moták.

Poslední semifinále rozhodli nečekaní střelci. Útočník Hrňa i lotyšský obránce Čukste dali za celou základní část po dvou gólech. Teď jsou na stejném čísle v play off. „Je důležité, že může rozhodnout kdokoliv. Nejdřív jsme vzali Lukáše Kaňáka a taky se prosazoval. Ale pak z něj dělali tapety na mantinelu, tak jsme si řekli, že musíme zesílit obranu. Dali jsme tam Čukyho, který se nám odvděčil dvěma důležitými góly," pochvaloval si kouč.

I díky nim mohou Oceláři vyhlížet finálového soupeře. Tím bude buď Hradec Králové, nebo Vítkovice, které ovládly rekordně dlouhý šestý duel. „Díval jsem se do třetího prodloužení. Pak už jsem si říkal, že to nemá cenu. Dokonce jsem tvrdil, že v přesilovce gól nepadne, že kluci už jsou hotoví, ale v oslabení by padnout mohl," podotýkal Moták.

„Pak jsem šel spát. Jak jsem starý, vzbudil jsem se už v půl páté ráno a rychle jsem se podíval, jak to dopadlo. A samozřejmě Lakatoš rozhodl v oslabení," smál se trenér.

Sledovat bude i sobotní rozhodující utkání v Ostravar Aréně. „Asi bych neměl, potřeboval bych si odpočinout. Ale pustím si to. Neříkám teda, že se těším," poznamenal. „Oba týmy jsou něčím výjimečné, proto prošly do semifinále," dodal Moták s tím, že preferovaného soupeře nemá.