Hlavní obsah

Zíb nebude v těžkých chvílích utíkat, chce pomoci Liberci z krize

PRAHA

Pozvánku do národního týmu dostal až jako úplně poslední, jakmile se ale Lukáš Zíb o dodatečné nominaci dozvěděl, neváhal ani vteřinu. "Reprezentace mi nikdy nekomplikuje plány natolik, abych přemýšlel, jestli nabídku přijmout nebo ne. To je příjemná starost," potvrdil obránce Liberce v rozhovoru pro Sport.cz odhodlání pomoci českému týmu na druhé akci série Euro Hockey Tour.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Hokejový obránce Liberce Lukáš Zíb (vpravo)

Článek

Pozvánku na turnaj Channel One Cup Zíb obdržel teprve v pondělí, den před srazem reprezentace v Praze, když se vinou zdravotních potíží omluvil Petr Kadlec ze Slavie. "Věděl jsem, že jsem mezi náhradníky, ale trochu překvapený jsem z dodatečné nominace byl. Přece jen hraji za tým, kterému se příliš nedaří," narážel Zíb na nelichotivé postavení Liberce v extraligové tabulce.

Bílí Tygři jsou momentálně na jedenáctém místě, což se u ambiciózního celku určitě nečekalo. "Máme určitě tým na lepší příčky, ale nechytili jsme začátek a trápíme se. Zatímco dříve bylo naší výsadou, že jsme inkasovali nejméně ze všech, letos je to přesně naopak. Proto jsme tam, kde jsme," dodal sebekriticky jeden z hlavních pilířů obrany severočeského týmu.

Myšlenky na odchod pustil z hlavy

Liberec zatím nevyvedly z krize ani hvězdné posily z NHL Jaroslav Modrý a Petr Nedvěd. "Jarda Modrý to má těžké u fanoušků i lidí okolo týmu, protože bylo vůči němu velké očekávání a podle nich není úplně naplněno. Ale já si myslím, že je pro nás obrovským přínosem, je to velká osobnost v kabině. Petr Nedvěd toho zase tolik nenamluví, ale je typickým lídrem na ledě," oceňuje ale Zíb kvality obou hráčů.

Přesto, že v Liberci nezažívá nejšťastnější časy, nad odchodem 31letý obránce vůbec neuvažuje. "Už po loňské sezóně jsem říkal, že bych po skončení smlouvy možná znovu vyzkoušel ruskou ligu. Přes agenta jsem měl i zprávy o zájmu některých klubů. Ale pustil jsem tyhle myšlenky z hlavy kvůli tomu, že se nám teď v klubu nedaří. Moje individuální starosti jdou stranou, pro mě je teď prvořadou záležitostí týmový úspěch Liberce," přesvědčuje o své oddanosti.

Za Hadamczika to bylo jiné

V reprezentaci hrál Lukáš Zíb naposledy na domácím podniku Euro Hockey Tour před mistrovstvím světa v Kanadě, tedy ještě pod trenérem Hadamczikem. Může tedy srovnávat atmosféru v kabině národního týmu tehdy a nyní pod novým koučem Růžičkou.

"Mám za sebou sice jen dva tréninky pod novým trenérem, ale ta změna je cítit ve všem. Jak v kabině, tak v přístupu trenérů k hráčům, v tréninku, taktických věcech. Oproti trenéru Hadamczikovi je to velký rozdíl. Tím však nechci říct, že bylo pod jeho vedením něco špatně, jen to bylo děláno jinak. S novým trenérem přišel do týmu nový duch a je to jiné," dodal na závěr Zíb.

Reklama