Hlavní obsah

Jakub Málek, syn slavného gólmana? I na Wikipedii je to špatně, směje se talent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to úsměvná šifra, která zamotala hlavu nejednomu hokejovému fanouškovi. Roman Málek starší, bývalý úspěšný brankář a mistr se Slavií z roku 2003, si v pražském klubu cepuje svého 22letého stejnojmenného syna. Mezitím však na Valašsku vyrůstal další talent s příjmením Málek. Jde však jen o shodu jmen. „Ale lidi se mě na to ptali furt,“ culí se 21letý reprezentační debutant v pořadu Příklep na Sport.cz.

Dokonce i na Wikipedii je můj táta uvedený špatně, směje se Jakub MálekVideo: Sport.cz

 
Článek

Zatímco pro syna slavného gólmana byla pozice v brance jasně daná, Jakub Málek při svých hokejových začátcích hrál v poli. „Chytat jsem začal omylem. Kroměříž je hodně malý klub. Měli jsme dva gólmany na všechny kategorie,“ vyprávěl kroměřížský rodák. „Taťka dřív chytal v hokejbale, a když náš gólman vypadl, nařídil mi, ať to jdu zkusit. Že mě bavilo víc hrát v poli, nikoho nezajímalo,“ culil se talent. „A už jsem tam zůstal,“ pokračoval.

V dorosteneckém věku zamířil do Vsetína a postupně o sobě začal dávat vědět i v dospělé kategorii. Do 1. ligy pronikl hlavně v sezoně 2020/2021. „Když jsem ho poprvé zaregistroval na Vsetíně, byl jsem 15 minut přesvědčený, že to je syn Romana Málka,“ vzpomínal šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr. „Jméno Málek prostě do branky patří,“ poznamenal.

Není divu, že zpočátku se oba mladí gólmani často zaměňovali. Zatímco Roman zářil ve Slavii, Jakub na Vsetíně. „Zažil jsem to mockrát. Jakmile jsem byl kdekoliv nový, všichni se mě ptali, jestli jsme příbuzní,“ připustil Jakub Málek. „Ale nemáme společného vůbec nic. Naše rodina je ze Zlínského kraje, jejich ze Středočeského,“ osvětlil.

„Ale dokonce jsem se koukal na Wikipedii, kde jsem napsán jako syn Romana Málka,“ smál se. Pravdu má tak napůl. V profilu bývalého brankáře je skutečně uveden syn Jakub Málek. Jenže aby byla kuriózní šifra kompletní, hokejisté se jménem Jakub Málek jsou také dva. Druhým je 18letý obránce hrající v juniorce Slavie a skutečně jde o potomka současného televizního experta.

Příklep s Jakubem MálkemVideo: Sport.cz

Nejvíc na očích však v současnosti je odchovanec kroměřížského a vsetínského hokeje, který si ve čtvrtek na turnaji Karjala prožil úspěšný reprezentační debut a přispěl k vítězství nad domácím Švédskem 5:2 celkem 26 zákroky. A v pořadu Příklep neskrýval, že má ty nejvyšší cíle. Vedle NHL, do níž ho před dvěma roky draftovalo ze 100. pozice New Jersey, i účast na domácím mistrovství světa.

„Když už jsem dostal první nominaci, tak proč ne,“ zasmál se Málek. „Ale samozřejmě nic nekončí. Budu pracovat furt stejně a když se mi zadaří, třeba šampionát klapne,“ doplnil brankář národního týmu.

Reklama

  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.