Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Málek otevřeně o podivných rituálech i potížích s psychikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedním ze čtyř nováčků v české hokejové reprezentaci. Brankář Jakub Málek, vsetínský odchovanec aktuálně působící ve finském Ilvesu Tampere, už brzy na turnaji Karjala prožije premiéru v seniorském národním týmu. „Nepočítal jsem s tím. Obrovsky mě to potěšilo,“ říká teprve 21letý rodák z Kroměříže v pořadu Příklep na Sport.cz. Jaké má rituály, čím se při zápase baví a proč dříve skoro kolaboval?

Příklep s Jakubem MálkemVideo: Sport.cz

 
Článek

Trenér Radim Rulík společně s koučem brankářů Ondřejem Pavelcem vsadil na mladou dvojici: Dominik Pavlát z Plzně a k němu Jakub Málek. „Když mi to Ondra zavolal, byl jsem zrovna u finské přítelkyně, tak jsem se jí snažil vysvětlit, co to pro mě znamená,“ líčil gólman finského Ilvesu.

Od pondělí tak trénuje s reprezentací v Praze. A doufá, že si pro něj a další nováčky národní tým nepřipravil žádné přivítací rituály. „Jsem introvert, tanečky nebo zpívání v kabině, to úplně nesnáším,“ přiznal Málek.

Předzápasové rituály ale sám hojně praktikuje. „S mojí pověrčivostí je to hrozný. Dřív by to byl dvoudenní seznam, teď už je toho trochu míň,“ poznamenal. „Den před zápasem si vždycky dávám koblížky z finského supermarketu. A vždycky stejnou večeři,“ popisoval.

A tradice pokračují i v den utkání. „Ráno pak stejná snídaně i svačinka, dětská přesnídávka. Jednou jsem ji na Vsetíně zapomněl a myslel jsem si, že už nikdy nezvládnu chytat,“ smál se Málek.

Valašský region, kde hokejově vyrůstal, se na něm podepsal. Vsetínský lapač je proslulý svým odérem švestkové pálenky. A slivovice nechybí ani v kabině. „Potřebuju panáka vždycky hodinu a třičtvrtě před zápasem,“ prozradil Málek zvyk, který praktikuje i po odchodu ze Vsetína.

A připustil, že trenéři o jeho předzápasové tradici nevědí. „Nedělám to před nimi. Každý na to může mít jiný pohled,“ uvědomuje si Málek.

„S Mášou (obráncem Dominikem Mašínem) si dáme vždycky někde bokem. Nevím, jak by se na to tvářil náš finský kouč, je dost rázný,“ usmál se.

Odstartovala éra Radima Rulíka u hokejové reprezentace. První trénink slušný, klíčem je komunikace, hodnotil nový kouč. Video: Sport.cz

Kapka alkoholu prý jeho výkon negativně neovlivní. „Naopak to zahřeje celé tělo. A nikdy si nedám dva panáky, vždycky jenom jeden. Zaprvé slivovice z domova nemám tolik, a zadruhé nejsem alkoholik,“ culil se Málek. „Ale je to prostě vsetínská tradice,“ mínil.

V pořadu Příklep se rozpovídal o svých hokejových začátcích i snech, psychických problémech, kvůli kterým při utkání skoro kolaboval, nebo české kolonii v Ilvesu, kde si kvůli nedostatku zákroků při duelu občas i zpívá. Věří, že si může zachytat na domácím mistrovství světa, a prozradil, proč fandí fotbalovému klubu ze 4. anglické ligy.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama