Hlavní obsah

IIHF prošetřuje kroky ruské hokejové federace a Faselovy výroky

Mezinárodní hokejová federace pověřila svou etickou komisi, aby prošetřila jednání ruské federace a vyjádření bývalého předsedy IIHF Reného Fasela v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Foto: @ facebook CSKA

Ilustrační foto z únorového zápasu CSKA a Spartaku Moskva.

Článek

Vedení ruského hokeje podle médií vyzvalo kluby Kontinentální hokejové ligy, aby během zápasů demonstrativně podpořily ruskou invazi na Ukrajinu. "Takové jednání by bylo v rozporu s etickým kodexem IIHF," uvedla mezinárodní federace na svém webu.

Ruská hokejová federace popřela, že by podobné instrukce dávala. "Federace nekontaktuje kluby KHL v žádných záležitostech, s výjimkou povolávání hráčů do národních týmů. Klubům žádné dopisy neposílala ani je nijak nekontaktovala s žádostí o podporu jakýchkoli akcí," reagovalo vedení ruského hokeje na zahájení vyšetřování.

Etická komise se zabývá také výroky bývalého dlouholetého šéfa IIHF Fasela, který měl s Ruskem vždy velmi dobré vztahy. Po vyloučení Ruska a Běloruska, které invazi na Ukrajinu podporuje, z letošního mistrovství světa, vyjádřil nad tímto krokem mezinárodní federace lítost. Označil to za jeden z nejsmutnějších okamžiků v její historii.

"I během studené války hrál Sovětský svaz se Spojenými státy, s Kanadou. I v tak vypjaté situaci, jako je dnes, musí sport nést poselství míru a spojování lidí. Bylo mnoho příležitostí vyloučit někoho z IIHF, protože ve světě bylo mnoho válek, a teď to děláme. Je velmi smutné slyšet, co lidé chtějí dělat," řekl Fasel v rozhovoru před necelým měsícem. Člen Síně slávy IIHF má podle nedávných informací ruských médií nastoupit do funkce poradce KHL.

Etická komise nyní bude zkoumat, zda Fasel coby doživotní čestný prezident IIHF svým chováním neporušil kodex federace. Pokud by k takovému závěru v jednom či druhém případě došla, předá ho disciplinární komisi.

Reklama

Související témata: