Hlavní obsah

Mäenpää se stydí chodit po Praze. Pro zisk Gagarinova poháru ale udělají všichni Lvi maximum

Praha/Magnitogorsk

Až definitivně poslední zápas finálové série KHL přinese rozuzlení. Jediný krok chybí hokejistům pražského Lva, aby mohli slavit triumf. Stejně blízko k němu má ale soupeř z Magnitogorsku, na jehož ledě se dnes rozhodne (15:00 h, vysílá Sport 1, on-line na Sport.cz).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Stejně jako obránce Lva Ryana O´Byrna (uprostřed), tak i ostatní hráče pražského celku zdobí nevšední úpravy vousů.

Článek

Sedmá utkání play off bývají ošidná. „Ani nevnímáme, že by pro Magnitku mělo být domácí prostředí nějakou extra výhodou," tvrdí Jiří Novotný, jenž čeká duel na ostří nože. „Už je to vyloženě na krev. Hokej je hra chyb, a kdo jich udělá míň, vyhraje," uvažuje kapitán Lva.

„Teď to bude o vůli a hlavně o hlavě. Oba celky toho mají už asi plné zuby, ale kdo bude ochotný si sáhnout víc na dno, uspěje a bude slavit," říká Novotný a šance vidí čistě padesát na padesát. „Kdo dá první gól, ten pak bude na koni. Musíme Magnitogorsk přitlačit, aby se bál a udělal chyby, přitom být trpěliví a pečliví dozadu," uvažuje další český útočník Michal Řepík.

Pražský Lev vyrazil do dějiště zápasu včera po poledni s přáním na zápis do dějin. Ještě nikdy tým mimo Rusko KHL nevyhrál. „Jsme pyšní, že pořád ještě můžeme o Gagarinův pohár hrát. Všichni si to půjdeme užít a přitom zahrát nejlíp, jak jen dokážeme. Když odvedeme maximum toho, čeho jsme schopní, můžeme se bez obav podívat na výsledek," tvrdí trenér Kari Jalonen.

Cíl číslo jedna: uhlídat první formaci

Cestou k úspěchu bude uhlídat první formaci Magnitogorsku v čele s famózním Sergejem Mozjakinem, který má v play off bilanci už 10+22 a vzorně jej doplňují krajan Denis Zaripov a český centr Jan Kovář. „Jsou nebezpeční každé střídání, proto nesmějí dostat ani půl metru prostoru a bude nutné najít způsob, jak jim hokej férovým způsobem znechutit," tvrdí obránce Ondřej Němec. „Zejména Mozjakin, pokud není přikrytý natěsno, toho dokáže okamžitě využít," varuje Novotný.

Hráči Lva se shodují, že v hokeji snad nemůže existovat nic vypjatějšího než drama sedmého zápasu ve finálové sérii. „Co víc si přát? Škoda jen, že nehrajeme doma, ale ani v Magnitogorsku není nemožné vyhrát. Všichni víme, s čím se musíme vypořádat a jak se připravit. Za těch šest zápasů už máme vyzkoušené, že nás vyloženě nepřehrávají," říká obránce Martin Ševc.

Způsob, jakým Lev dokázal vyhrát šesté utkání plné zvratů, přinesl do kabiny pražského týmu spoustu pozitivní energie. „Doufám, že ji dokážeme dostat i do sedmého zápasu, psychicky bychom do něj měli jít silnější," míní Ševc.

Sedmé duely finále KHL
2009Kazaň – Jaroslavl 1:0
Za vítěze hrál nejen nynější Lev Kapanen, ale i Zaripov a Kazionov, kteří teď působí v Magnitogorsku.
2010Balašicha – Kazaň 0:2
Současná opora Lva Vehanen v brance vítězů vychytal nulu, Kapanen vstřelil druhý gól.
2012Omsk – Dynamo Moskva 0:1
Rozhodl Klepišův gól, český útočník ale letos přišel o místo v sestavě Lva.

Odhodlání z pražských Lvů doslova sálá. „Musíme udělat úplně všechno, co bude možné. Nechat na ledě, co v nás ještě zbylo, a když to vyjde, dají nám na cestu domů Gagarinův pohár," tvrdí obránce Mikko Mäenpää, jehož vyrovnávací trefa 141 vteřin před koncem šestého zápasu odvrátila Lvu hrozbu konce sezóny. „Vystřelil jsem předtím snad milión střel, ale gólová byla teprve tahle," usmívá se finský zadák.

Využil přitom paradoxně Mozjakinovy chyby. Největší hvězdě Magnitogorsku před brankou utekl kotouč. „Takové zápasy jsou o chybách a nevyhýbají se nikomu, naopak hrdinou mohou být i zdánlivě bezejmenní. Je absolutně jedno, kdo skóruje. Záleží pouze na tom, jestli má na sobě ten správný dres," tvrdí Mäenpää.

Jsme parta ošklivých chlapů, směje se Mäenpää

Novinkou už pro šestý zápas byly oholené plnovousy hráčů Lva. Místo tradičního doplňku play off zůstaly hokejistům díky předchozímu několikatýdennímu porostu pod nosem výrazné kníry.

„Myslím, že to navrhl kapitán a každý hned souhlasil, že když byl v sérii o titul stav 2:3, tak je nutné něco změnit. Popravdě řečeno se teď docela dost stydím chodit centrem Prahy, ale já udělám pro tohle mužstvo všechno. Jsme tým, ale teď taky zároveň parta fakt ošklivých chlapů," směje se Mäenpää.

Kdo vybojuje letos Gagarinův pohár?
Lev Praha
74,2 %
Metallurg Magnitogorsk
25,8 %
Celkem hlasovalo 27384 čtenářů.

Reklama

Související témata: