Hlavní obsah

Nejlepší rozhodnutí, pochvaluje si reprezentační brankář KHL. Něčí mozek zafungoval normálně, tvrdí bývalá hvězda

Zákaz jej nezastavil, důrazně si šel za tím, aby znovu mohl chytat v KHL. Momentálně mu v tom nic nebrání. Janis Kalniņš může nastupovat za Chabarovsk. Na blížící se start soutěže se může chystat i přesto, že lotyšští sportovci mají vládou pobaltské země zakázáno působit v ruských klubech.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský brankář Janis Kalninš na ZOH v Pekingu při utkání se Slováky.

Článek

Kalninš příkaz vlády ignoroval. Neodolal nabídce z klubu, kde by měl vydělat až půl milionu eur za sezónu. Amuru se upsal na jeden soutěžní ročník.

„Je to nepopulární rozhodnutí, ale udělal jsem to, protože moje kariéra není věčná,“ rozkrýval 30letý brankář myšlenkové pochody, které ho dovedly k angažmá v Rusku. Reprezentace, s níž byl i na letošních ZOH v Pekingu, se ho už asi týkat nebude... Na klubové úrovni naposledy chytal za Tapparu, působil i v dnes už bývalých klubech KHL Jokeritu a Rize.

„Pro mou rodinu to byla nejlepší volba i s ohledem na život po hokeji. Jsem dospělý a chápu, jakou reakci mé rozhodnutí v lidech vyvolá. Každý z nás ale žije svůj vlastní život a činí rozhodnutí, která jsou pro nás a naši rodinu nejlepší.“

Přestup stvrdila Mezinárodní hokejová federace IIHF. Stalo se tak i přes protesty lotyšské strany. Ta od července blokovala Kalninšův odchod do Ruska, jenže Chabarovsk si stěžoval u IIHF, a ta brankářův přestup posvětila.

IIHF neměla podle některých zahraničních médií šanci tento přestup nepovolit. Weby připomínají, že při přestupu musí nový klub při podpisu hráče z jiné země proplatit jeho transfer kartu. Bývalý klub a federace pak musí hokejistovi tuto kartu poskytnout. Pokud hráč nemá vůči bývalému klubu žádné dluhy, nic by mu nemělo bránit v přestupu. A tohle je podle všeho právě případ Kalninše.

Výhra pro Rusy? „To nelze považovat za vítězství, jde jen o to, že něčí mozek fungoval normálně – na IIHF,“ řekl Match TV dvojnásobný olympijský vítěz ze sovětské éry Alexander Koževnikov.

Lotyšský svaz ledního hokeje ovšem s rozhodnutím IIHF nesouhlasí. Generální tajemník organizace Roberts Pluzejs řekl, že podají odvolání.

Na start KHL se z cizinců chystá mj. i řada Kanaďanů, Američanů, Švédů, Slováků, Japonec, Francouz a také čtyři čeští hokejisté, kteří podobným vládním nařízením jako Lotyš nečelí, ale nebudou smět hrát v reprezentaci.

Reklama

Související témata: