Hlavní obsah

Naprosto neuvěřitelné! čílil se komentátor. Liga mistrů přinesla moment, který v hokeji nemá obdoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nevídanému momentu, který nemá v hokejových dějinách obdoby, došlo během středečního utkání Ligy mistrů mezi francouzským Rouenem a finským Ilvesem Tampere. V oslabení unikajícího útočníka hostů Samuliho Ratinena dvakrát podrazil obránce soupeře Sacha Guimond, a tak nepřekvapilo, když rozhodčí zkřížil nad hlavou ruce na znamení trestného střílení. Finální verdikt však překvapil všechny: dvě trestná střílení a k tomu ještě dva menší tresty pro Guimonda za podrážení.

Foto: IMAGO, Profimedia.cz

Hokejoví rozhodčí v Lize mistrů - ilustrační foto.

Článek

Hokejová Liga mistrů přišla před aktuálním ročníkem s několika úpravami pravidel. Včetně toho, že pokud tým využije přesilovku, zbytek trestu se neruší (ve středu tak třeba Pardubice zaplatily v Belfastu za faul Herčíka dvěma inkasovanými góly) nebo novinky, že při skórování ve vlastním oslabení se ruší zbytek soupeřovy přesilovky.

Další změnou, která tak trochu zapadla, je ta, že v případě nařízení trestného střílení je hráč i přesto poslán na trestnou lavici. A tak byl Guimond přesně podle pravidel poslán rovněž za katr. A správně obdržel dva menší tresty.

„Na trestné střílení byl už první zákrok ve středním pásmu. Když došlo ke druhému, rozhodčí nařídili trestné střílení za druhý faul a přesně podle pravidel Ligy mistrů museli udělit i menší trest. A správně udělili další menší trest i za první nedovolený zákrok,“ řekl Sport.cz bývalý vynikající český arbitr, který si přál zůstat v anonymitě.

Hlavní rozhodčí Cregut ze Švýcarska a Polák Baca však chybovali, když nařídili hned dvě trestná střílení. „Naprosto neuvěřitelné!“ rozčiloval se v přímém přenosu komentátor finské televizní stanice Viasat Antti Mäkinen.

„I kdyby byl hráč v samostatném úniku faulován třeba čtyřikrát, za zmaření brankové příležitosti musí být nařízeno jen jedno trestné střílení,“ vysvětluje pro Sport.cz další z někdejších českých rozhodčích, který řídil utkání i na mezinárodní scéně.

Přesto mohou nastat momenty, kdy v jednu chvíli sudí nařídí hned dvě trestná střílení (pouze však za předpokladu, že to první nebude proměněno). Například tehdy, pokud bude hráč faulován v úniku (jako v tomto případě Ratinen) a následně dojde třeba k zalehnutí puku hráčem v brankovišti.

To ale nebyl případ utkání v Rouenu. Francouzský celek sice neproměnil ani jedno trestné střílení, ani následnou dlouhou přesilovku, přesto si na favorizovaný Ilves vyšlápl a deklasoval ho 6:1. I díky gólu a asistenci českého útočníka Antonína Honejska. K postupu do play off to však Rouenu nestačilo.

Ilves, který už měl před zápasem jistý postup do osmifinále, nechal odpočívat řadu svých opor včetně českého reprezentanta Petra Kodýtka. Šanci tak i díky tomu dostali bratři Jakub (20) a Ondřej Kosové, obránce David Svozil (17), v brance nechyběl jejich krajan Jakub Málek, který už ale za áčko chytá pravidelně. Ilves se o čtvrtfinále porve v listopadu s Pardubicemi.

Reklama