Hlavní obsah

Hokejisté Norska sebrali na mistrovství světa bod Finům

HALIFAX

Hokejisté Norska se na mistrovství světa v Kanadě postarali o první překvapení. V pondělním utkání skupiny C v Halifaxu dokázali sebrat bod Finům, s nimiž prohráli 2:3 až v prodloužení. Všechny čtyři góly v základní hrací době padly již v první třetině a Norsko dlouho odolávalo finskému tlaku, ale nakonec se v čase 62:27 dokázal prosadit Tuomo Ruutu a zajistil favoritovi druhý bod.

Článek

Finsko začalo dobře, když si hned po 80 vteřinách vynutilo faul Roymarka, jehož poslal o dalších 17 vteřin později zpět do hry Jussi Jokinen po výtečné přihrávce Kapanena. Jenže právě norský hříšník stál u zrodu rychlé odpovědi, když v přečíslení tří proti dvěma předložil v páté minutě puk Askovi a bylo vyrovnáno.

Ve 14. minutě mohl vrátit favoritovi vedení Selänne, zkušeného kanonýra však vychytal gólman Grotnes. Chvilku nato přišlo další vyloučení Norů a Holosovo vyhození puku do hlediště přišlo bojovného outsidera draho; Selänne odčinil své selhání, nabil mezi kruhy Peltonenovi a Finsko znovu vedlo. Jenže nedisciplinovaní byli vzápětí i Finové, dokonce dvakrát v rozmezí necelé minuty a nabídli tak Norům i podruhé rychlou odpověď. Devět vteřin před koncem první třetiny srovnal Bastiansen.

Finové, kteří první část prohráli na střely 6:10, v druhé dvacetiminutovce přidali, do vývoje skóre však nepromluvili. Štěstím pro ně však bylo, že stejně si vedlo i Norsko. Největší šanci k obnovení těsného náskoku výběru Suomi měl v polovině základní hrací doby Olli Jokinen, v zakončení samostatného úniku však pálil pouze do tyče.

V třetí dvacetiminutovce vystupňovalo Finsko svůj tlak, Norové však s přispěním vynikajícího Grotnese mezi tyčemi statečně odolávali. V 42. minutě vychytal obrovskou šanci Kapanena a cenný bod Norům pak zajistil jen pár vteřinek před vypršením základní hrací doby, kdy se proti němu ani přes tři pokusy neprosadil Koivu.

Norská hráz však přesto padla ještě před samostatnými nájezdy. Krátce před polovinou pětiminutového prodloužení poslal před norské brankoviště ostrou přihrávku Koivu a těsně před Grotnesem tečoval puk do branky Ruutu.

Skupina C:
Finsko - Norsko 3:2 v prodl. (2:2, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 2. J. Jokinen (Kapanen, Koistinen), 17. Peltonen (Selänne, M. Koivu), 63. T. Ruutu (M. Koivu, J. Jokinen) - 5. Ask (Roymark), 20. Bastiansen (Ask, Skroder). Rozhodčí: Schütz (Něm.), Minář - Kalivoda (oba ČR), Kicha (Ukr.). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 7190.
Finsko: Vehanen - Niskala, Koistinen, Väänänen, Salmela, Niemi, Luoma, Jokela - Selänne, O. Jokinen, Peltonen - T. Ruutu, M. Koivu, J. Jokinen - Hyvönen, Kapanen, Pihlström - Bergenheim, Hahl, Pyärälä. Trenér: Doug Shedden.
Norsko: Grotnes - Holos, Jakobsen, Matts Trygg, Myrvold, Kaunismaki, Odegaard - Skroder, M. Hansen, Zuccarello Aasen - Holtet, Ask, Roymark - Spets, Bastiansen, Olimb - Forsberg, Froshaug, Nygard. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: