Hlavní obsah

Kanada se dlouho trápila, ale nakonec přetlačila Nory 2:1

Hokejisté Kanady zvítězili ve svém prvním duelu osmifinálové skupiny F na mistrovství světa v domácím prostředí nad Norskem těsně 2:1. Hlavní favorit na mistrovský titul a zároveň jeho obhájce tak stále neztratil na turnaji ani bod, ačkoliv ve čtvrtek mu výhru zajistil až přesilovkový gól útočníka Ricka Nashe v čase 56:02.

Článek

Domácí Kanada vstoupila do zápasu lépe a mohla jít rychle do vedení, ovšem kanonýr Heatley ve čtvrté minutě selhal. V deváté minutě však musel na trestnou lavici za držení norský zadák Kaunismaki a toho vrátil předčasně do hry Green, když prostřelil tváří v tvář Grotnese. V 17. minutě vypomohl svému brankáři s ošemetnou situací Jakobsen a Kanada se tak musela po první dvacetiminutovce smířit pouze s těsným náskokem.

Ten jako kdyby vyslance kolébky hokeje až příliš ukolébal a začali hrát až příliš vlažně. Norský outsider vycítil svou šanci, vyrovnat mohl Skroder, ale netrefil odkrytou klec. Na druhé straně se dostal do úniku střelec Nash, při zakončení střelou zápěstím si však vybral velkou porci smůly, neboť zlomil svou hůl.

Hansen uspěl v oslabení

Na začátku 33. minuty měli Kanaďané k dispozici další přesilovku, místo zvýšení náskoku však přišel dokonalý šok: Hansen vypíchl puk, uháněl na Leclaira a ač tísněn, troufl si na forhendový blafák a byl úspěšný. Vrátit vedení "Javorovým listům" mohl Jovanovski, ale vychytal ho Grotnes.

Kanaďané vstoupili do třetího dějství se snahou rychle rozhodnout, nedařilo se jim však naskočit do správné provozní teploty a místo tlaku se jejich snaha měnila v křeč ústící do velkého počtu faulů. Norové si dokonce několikrát zahráli v pěti proti třem, nejdéle 75 vteřin, ale druhého gólu se nedočkali.

Naopak v 55. minutě přišlo po dlouhé době vyloučení na straně Norů, Nash se při něm dokázal natlačit až před branku a necelé čtyři minuty před koncem rozesmutnil zakončením do bekhendu hrdinu zápasu Grotnese. Vyrovnat mohl vzápětí Roymark, ale neuspěl. V závěru to Norové zkusili bez brankáře, ale blízko gólu byl pouze St. Louis, který trefil tyčku prázdné branky.

Osmifinále - skupina F:
Kanada - Norsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Green (Roy, Burns), 57. Nash (Green) - 34. Hansen. Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Vinnerborg (Švéd.) - Deďulja (Běl.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 8:10. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7380.
Kanada: Leclaire - Bouwmeester, Jovanovski, Staios, Hamhuis, Keith, Burns, Green - D. Roy, Getzlaf, St. Louis - Chimera, E. Staal, Heatley - Kunitz, Toews, Doan - Nash, Spezza, Sharp - Mayers. Trenér: Ken Hitchcock.
Norsko: Grotnes - Holos, Jakobsen, Myrvold, Matts Trygg, Kaunismaki, Odegaard - Skroder, M. Hansen, Zuccarello Aasen - Holtet, Ask, Roymark - Spets, Bastiansen, Olimb - Forsberg, Froshaug, Nygard - Skadsdammen. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: