Hlavní obsah

Rusové porazili Dány 4:1 a zajistili si první příčku ve skupině D

QUÉBEC

Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa v Kanadě ve svém závěrečném duelu v základní skupině D Dánsko bez potíží 4:1. Bez ohledu na výsledek nočního zápasu Česka s Itálií, který zbývá ve skupině odehrát, si tak zajistili postup do osmifinálové fáze turnaje z první příčky.

Článek

Vysoce favorizovaní Rusové sice začali náporem, ale poté je poněkud zbrzdila vlastní nedisciplinovanost. Na konci deváté minuty se však síly na ledě konečně vyrovnaly a chvilku nato otevřel skóre po výtečné individuální akci Afinogenov.

Poté jeli v přečíslení dvou na jednoho Ovečkin se Sjominem, vyměnili si puk, ale král základní části NHL nedokázal v koncovce dostat kotouč do prázdné branky. Ke konci třetiny se ke slovu dostali také Dánové a měli nečekaně vyrovnané skóre prvního dějství na dosah, ale Regin ani v jedné ze svých dvou vyložených příležitostí neuspěl.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se sborná pomaleji rozjížděla, nastartovaly ji však přesilovky. Ta první sice ještě přišla vniveč, ale trest pro Dány za příliš mnoho hráčů na ledě předčasně ukončil Ovečkin a chvilku nato zužitkoval po potvrzení videorozhodčího další početní výhodu po Dahlmannově zdržování hry Fjodorov.

Při jasném vedení proměnili Rusové třetí třetinu ve své exhibiční vystoupení, které okořenil rychlým gólem na 4:0 Gorovikov. Nakonec však hodně zvolnili a v samém závěru dokonce dopřáli snaživým Seveřanům alespoň symbolickou korekci výsledku.

O jasné převaze jednoho z hlavních favoritů turnaje v celém utkání svědčil i poměr střel, jenž vyzněl ve prospěch svěřenců kouče Bykova 43:20. Do konce druhé třetiny přitom šlo na gólmana Birjukova z dánských hokejek pouze osm puků.

Mistrovství světa 2008 - skupina D:
Rusko - Dánsko 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Afinogenov (Grebeškov, Radulov), 28. Ovečkin (S. Fjodorov, Kovalčuk), 30. S. Fjodorov (Kornějev, Kovalčuk), 43. Gorovikov (Mozjakin, Sušinskij) - 58. K. Staal (Eller). Rozhodčí: Looker (USA), Piechaczek - Schröter (oba Něm.), De Haan (Kan.). Vyloučení: 5:6, navíc Lassen (Dánsko) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8609.
Rusko: Birjukov - D. Markov, Kalinin, Grebeškov, Kornějev, I. Nikulin, Proškin, Vorobjev - Morozov, Zinovjev, Kovalčuk - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Sušinskij, Gorovikov, Mozjakin - Afinogenov, Těreščenko, Radulov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, Andreasen, Damgaard, Lassen, Boedker, Dahlmann, Mads Bech Christensen - Degn, Regin, Hansen - K. Staal, Green, Madsen - Hardt, Eller, Kjaergaard - Lykkeskov, Nordby-Andersen, Olsen. Trenér: Mike Sirant.

Reklama

Související témata: