Hlavní obsah

Hokejisté si poradili se Slováky i bez zraněného brankáře a obránce

KLOTEN

Měl to být nervózní zápas o přežití mezi nejlepší osmičkou týmů mistrovství světa, jenže už po šestnácti minutách bylo po všem. Přesně tolik času totiž stačilo českým hokejistům k nastřílení čtyř branek do sítě Slovenska. Nakonec svého věčného rivala rozstříleli vysoko 8:0 a uštědřili mu nejvyšší porážku v historii. A to přitom utkání dohrávali bez zraněných Michala Barinky a brankáře Martina Pruska.

Článek

Obránce Barinka si už na začátku zápasu poranil rameno a reprezentace tak začala hrát se šesti beky, v poslední třetině zaskočil vzadu i útočník Tomáš Rolinek. „Za stavu 6:0 chtěli trenéři zkusit v obraně některého z útočníků, kdyby se náhodou něco pokazilo,“ vysvětlil nezvyklý tah zkušený obránce Karel Rachůnek, jenž proti Slovensku přihrál na tři góly.

Mensator musel z hlediště na střídačku

V 34. minutě navíc museli čeští trenéři v zápase, ve kterém se Slováci nezmohli ani na gól, střídat brankáře. Martin Prusek si totiž obnovil potíže s přitahovačem, které měl už v přípravě před MS na Slovensku. „Trošku jsem si to natáhl, i když nešlo o takovou bolest jako tehdy. Měl jsem ještě pár zákroků, ale tahalo to," vysvětloval Prusek. Do branky tak nakráčel Jakub Štěpánek a na střídačku se vůbec poprvé na turnaji usadil Lukáš Mensator, jenž do té doby seděl jen na tribuně mezi diváky!

Jinak byl ale skvělý úvod proti Slovensku dopředu naplánovaný. „Dostali jsme od trenéra Růžičky pokyny, že je máme hned od začátku napadat ve dvou a Slováci s tím měli problémy. Po těch dalších gólech pak už rezignovali,“ prohlásil Prusek. "Měli v nohách zápas s Finskem a věděli jsme, že budou utahaní. Toho jsme chtěli využít a povedlo se to," dodal Rachůnek.

Graňák: Pro Čechy to pak už byla asi jen zábava

„Před zápasem jsme se cítili dobře, protože výkon proti Finům nás docela povzbudil. Ale už ta první třetina byla tak špatná, že v dalších jsme hráli v podstatě už jen o to, abysme nedostali ještě víc gólů. S takovými hráči, jaké mají a za takového stavu už to pro Čechy byla asi jenom zábava. Těžko k tomu říci ještě něco víc. Ten zápas byl z naší strany hodně, hodně špatný. A výsledek to jen dokresluje,“ krčil rameny slovenský obránce Dominik Graňák.

Reklama

Související témata: