Hlavní obsah

Švédové ztratili s Nory dvoubrankový náskok, ale nakonec vyhráli

KOLÍN NAD RÝNEM/MANNHEIM

Hokejisté Švédska zvítězili ve svém úvodním vystoupení na mistrovství světa v Německu nad Norskem 5:2. Obhájci bronzu z loňského šampionátu došli za třemi body trnitou cestou: po dobře zvládnuté první třetině, kterou vyhráli 2:0, náskok ztratili, ale svým druhým gólem v utkání nakonec rozhodl Mattias Weinhandl, jenž poté dovršil hattrick. Norové budou v úterý dalším soupeřem českých hokejistů.

Článek

V úvodu severského derby se zdálo, že se ponese v jednoznačné režii švédského favorita. V sedmé minutě otevřel skóre po skvělé individuální akci Weinhandl, jenž nejprve neuspěl v samostatném úniku, ale následně si s kotoučem vybruslil zpoza branky a překonal gólmana Grotnese. V 13. minutě pak přesnou ranou zvýšil Karlsson a využil tak přesilovku po pouhých čtyřech vteřinách.

Norové ovšem i přes nepříznivý vývoj nerezignovali a sami se také prosadili v početní výhodě, kterou již 20 vteřin po nástupu do druhé třetiny využil Thoresen.

Na konci 45. minuty dokonce vyrovnal Solberg, ale Švédové poté znovu zvýšili obrátky a v třetí třetině zasypali Grotnesovu branku 20 střelami, z nichž si tři našly cestu do sítě. Mezi dvě Weinhandlovy trefy vklínil svůj zásah talentovaný mladík Pääjärvi-Svensson.

MS v ledním hokeji - skupina C:
Norsko - Švédsko 2:5 (0:2, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 21. Thoresen (Fredriksen, Holös), 45. Solberg (Fredriksen, Thoresen) - 7. Weinhandl (Pääjärvi-Svensson), 13. Karlsson (Wallin), 48. Weinhandl (Pääjärvi-Svensson, Persson), 55. Pääjärvi-Svensson (Wallin), 58. Weinhandl (Engqvist). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Kadyrov - Gorděnko (oba Rus.), Brown (USA). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:2. Diváci: 5022.
Norsko: Grotnes - Holös, Bonsaksen, Kaunismäki, Jakobsen, Lökken Östli, Solberg - Thoresen, Zuccharello Aasen, Fredriksen - L. E. Spets, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Röymark, Laumann Ylven - Lorentzen, Forsberg, K. A. Olimb. Trenér: Roy Johansen.
Švédsko: Gustavsson - Johansson, Hedman, Gunnarsson, Karlsson, Bäckman, Ekman-Larsson - Nilson, Martensson, Ericsson - Weinhandl, Wallin, Pääjärvi-Svensson - Omark, Harju, Persson - Engqvist, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Hokejisté Běloruska zvítězili v úvodním utkání základní skupiny A mistrovství světa v Německu nad Kazachstánem 5:2, přestože ještě v polovině zápasu prohrávali 0:2.

První část hry příliš vzruchu nenabídla a skončila bez branek. Oba týmy předvedly dohromady pouhých deset střel na branku, Bělorusové dokonce jen tři. Slibné příležitosti měli Šin a Rymarev, ani jeden z nich však Kovala v běloruské brance nepřekonal.

Bělorus Sergej Děmagin na ledě po zákroku Alexeje Koledajeva z Kazachstánufoto: ČTK/AP

Druhá třetina nabídla mnohem více. Již po 17 vteřinách poslal Kazachy do vedení Dudarev a přesně v polovině 31. minuty přidal po spolupráci s dalším čtyřicátníkem v dresu Kazachstánu Koreškov druhý gól při přesilové hře Antipin. V rozmezí 90 vteřin na přelomu 33. a 34. minuty však vyrovnali Meleško a Stefanovič.

Třetí dějství už se odehrálo zcela v režii Bělorusů. Obrat skóre dokonal Kaljužnyj, v 51. minutě zvýšil v početní výhodě Salej a Děmagin v 59. minutě vítěznému celku ještě vylepšil skóre.

MS v ledním hokeji - skupina A (Kolín nad Rýnem):
Bělorusko - Kazachstán 5:2 (0:0, 2:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 33. Meleško (Grabovskij, Salej), 34. Stefanovič (Kovyršin), 45. Kaljužnyj (Stasenko), 51. Salej (Kaljužnyj), 59. Děmagin (Meleško, Kosťjučenok) - 21. Dudarev (Šafranov), 31. Antipin (Koreškov, Gavrilin). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Looker (USA) - Eglitis (Lot.), Kicha (Ukr.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 6125.
Bělorusko: Koval - Salej, Kolosov, Stasenko, Rjadinskij, Denisov, Kosťjučenok, Makrickij - Ugarov, Kaljužnyj, Grabovskij - Meleško, Stas, Děmagin - Michalev, Stefanovič, Čupris - Kulakov, Kovyršin. Trenér: Eduard Zankovec.
Kazachstán: Jeremejev - Savčenko, Semenov, Antipin, Koledajev, Litviněnko, Vasilčenko, Kazančev, Fadějev - Dudarev, Šafranov, Starčenko - Žajlauov, Koreškov, Gavrilin - Solarev, Bumagin, Krasnoslobodcev - Spiridonov, Šin, Rymarev. Trenér: Andrej Šajanov.

Reklama