Hlavní obsah

Zodpovědnost bude větší, nervózní ale nejsem, hlásí Vampola před přesunem k Jágrovi

Dlouhou dobu nechtěli trenéři sáhnout ke změně ve třetí útočné formaci a rozdělit ji. Hráči spolu nastupovali dlouho pohromadě a byli na sebe zvyklí. Proti Lotyšům se ovšem její centr Petr Vampola stěhuje místo Romana Červenky do první formace k Jágrovi. "Zodpovědnost bude určitě větší, já se toho ale nebojím," hlásí osmadvacetiletý Vampola.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Petr Vampola (vpravo) a Jaromír Jágr na tréninku českého týmu

Článek

Spolupráci s Jágrem jste si vyzkoušel na rozbruslení. Jak fungovala, dalo-li se to za půl hodiny zjistit?

Moc ne, trvalo to opravdu jen chvíli a skoro nic jsme nedělali. Důležité bude, jak to bude fungovat večer. Věřím, že tahle změna prospěje hlavně mančaftu a získáme tři body.

S Jágrem jste ale během rozbruslení něco rozebírali. Co to bylo?

To jsou spíš takové maličkosti, jako třeba najetí do útočného pásma. Jak bychom chtěli hrát, si řekneme ještě před zápasem. Jarda je silný na puku, což platí i o mně, takže se budeme muset nějak domluvit, kde se budu pohybovat, abych mu vyhověl. Aby to bylo stoprocentní.

Cítíte, že proti Lotyšsku budete vy osobně pod trochu větším tlakem než v předchozích zápasech?

Posunul jsem se do první pětky, takže větší zodpovědnost tam určitě bude. Já se toho ale nebojím, věřím, že to vyjde.

Asistent Ondřej Weissmann o prohození Červenky s Vampolou
Je vidět, že Červus se trochu trápí, kombinace není taková, jaká by měla být. V extralize byl enormně vytěžovaný, což může být příčina současné formy. Výměna s Petrem Vampolou je tedy pokusem to nějak oživit. Uvidíme, jak to bude vypadat. Poznáme to už během první třetiny a kdyby to nešlo, jsme připraveni podle situace zasáhnout. Není na co čekat.

Berete to zároveň i jako splněný sen, zahrát si v jednom útoku s Jágrem?

Teď nad tím nějak nepřemýšlím. Kdybych to dělal, možná bych z toho trošku nervózní byl. Snažím se takovéhle věci neřešit. V Plzni jsem taky hrál s Martinem Strakou, který je jedním z nejlepších hráčů českého hokeje. Jágra tedy nyní beru jako každého jiného spoluhráče, možná si to uvědomím až po skončení zápasu.

Jaká je nálada v mužstvu?

Dobrá. Víme, že sílu máme. Věřím, že se dneska semkneme a srovnáme si to v hlavách. Když budeme plnit to, co nám říkají trenéři, měli bychom vyhrát. Kvalita totiž na naší straně je.

Vnímáte, že ostatní výsledky českému týmu nahrávají, a tak je stále ještě ve hře druhé místo v osmifinalové skupině?

Kolikrát když člověk někam postoupí na poslední chvíli, může z toho nakonec být velký výsledek.

Proti Lotyšsku naskočí do čtvrté útočné formace Marek Kvapil, třináctým forvardem zůstane Martin Růžička. Obránců bude připraveno sedm, do hry nezasáhne Michal Barinka.

Reklama