Hlavní obsah

Slovenský hokej dostal facku. Generační výměna měla přijít už dávno, říká Handzuš

BRATISLAVA

Očekávání byla smělá, fanoušci žili v euforii. Ale přišla facka. A pořádná. Slovenští hokejisté nebudou hrát na mistrovství světa o medaile, neokusí ani chuť čtvrtfinále. Turnaj pod Tatrami bude bez domácích. A nuto říci, že oprávněně. Slováci se v pěti odehraných utkáních hledali, ale nenašli. "Je to velké zklamání, generační obměna už měla dávno přijít," myslí si čtyřiatřicetiletý útočník Michal Handzuš.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Zklamaní slovenští hokejisté. Zleva Lubomír Višňovský, Pavol Demitra a Michal Handzuš.

Článek

Podle jmen jste složili tým s velkými jmény, chyběl někdo? Z mého pohledu tu hráli nejlepší hokejisti, které Slovensko má, ale každý může mít svůj názor. Všichni se známe, hráli jsme spolu, ale prostě to nešlo, i když do toho každý dal všechno. Prohráli jsme vyrovnaný zápas o gól kvůli třetí třetině. Pokud je to tolikrát za sebou, něco to znamená.

Čtyři porážky o gól a jediná výhra nad Slovinskem, co k tomu říct? Vše vyhodnotíme později, ale určitě jsme nebyli dostatečně dobří. Vždycky jsme přestali hrát, když jsme měli začít. Moc jsme se stahovali, hráli jsme příliš pasivně. Sílu, kterou máme v útoku, jsme nevyužívali a v obraně jsme nehráli dostatečně důrazně.

Takže psychika? Možná. Těžko říct. Měl jsem pocit, jako bychom se báli o vítězství a čekali, že přijde něco špatného. A ono to přišlo.

Někteří fanoušci po porážce s Finskem v hale pískali, všiml jste si toho? To je normální. Jsou zklamaní. Při zápasech nás podporovali, po jeho skončení vyjádřili svůj názor. Takový má fanoušek být. Když se vyhrává, jsou fantastičtí, když prohráváte, vyjádří nesouhlas. Slovenští fandové jsou velmi emocionální, ale nejlepší.

Kde se podle vás nyní nachází slovenský hokej, dá se hovořit o krizi? Momentálně to tak vypadá. Čtyři roky po sobě nehrajeme čtvrtfinále. Ani tento rok nebyl nikdo mladý, kdo by mohl vytlačit nás starší. To je smutné. Vidíme, že třeba Norsko nebo Německo systematicky pracují s mládeží a snaží se jejich hokej pozdvihnout. U nás stagnujeme.

Nebyl třeba teď problém v kabině, s trenérem? Kouč (Glen Hanlon) je výborný. Takového potřebujeme, v něm to nebylo. Dělal, co mohl. Je to v hráčích. Myslím, že si zaslouží uznání, že opravdu koučoval. Velmi se mi líbil. Ale my nepodali dobré výkony, ani já jsem nehrál dobře.

Co musí přijít, generační obměna? Ta měla být už dávno. Když se podíváme na hráče v NHL, tak v nejlepších letech jich tam bylo skoro čtyřicet, teď něco okolo desíti. Mladší hráči by měli nastupovat do NHL, jenže nám chybí.

Máte strach o budoucnost slovenského hokeje? Já nevím. Sám ještě hraju, tak o tom nepřemýšlím. Ale na rovinu – není to ideální.

Dokážete se motivovat na Dánsko? Musíme. Hrajeme doma. Diváci byli úžasní a zaslouží si výhru.

Reklama

Související témata: