Hlavní obsah

Nastal čas vrátit Švédům Lillehammer, vtipkoval Nedvěd

Stockholm

V roce 1994 zažil na olympijských hrách v norském Lillehammeru podle svých slov vrchol hokejové kariéry. Tehdy Petr Nedvěd oblékal dres s javorovým listem a s Kanadou se dostal až do finále, kde musel skousnout porážku se Švédskem po samostatných nájezdech. Po dlouhých osmnácti letech má příležitost to týmu Tre kronor vrátit. Jako hráč české reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa. A na jejich půdě.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Petr Nedvěd (druhý zleva) se spoluhráči z reprezentace

Článek

„Byl to největší zápas mojí kariéry, finále o olympijské zlato," začal Nedvěd vzpomínat na památný duel, který rozhodl slavným blafákem Peter Forsberg. „Odehráli jsme kvalitní zápas, vybavuju si, když jsme po třech nájezdech vedli už 2:0 a říkal si, že už nám zlato nemůže utéct. Uteklo... No tak teď jim to aspoň můžu vrátit i s úrokama," smál se.

Uvědomuje si ale, že to bude proti domácímu týmu s řadou hráčů z NHL setsakramentsky těžký úkol. „Švédové tu mají vynikající mančaft, je tam jedna osobnost vedle druhé. Musíme každý hrát na sto procent a mít na své straně i trochu štěstíčka. Takové zápasy často rozhodují přesilovky, takže kdyby se nám nějaký gól podařilo vstřelit, bude větší šance vyhrát," přeje si.

Dobrá atmosféra v hledišti?

A je rád, že nejdůležitější zápas turnaje je konečně tady. „Ty první zápasy byly takové všelijaké, nebylo to pro nás jednoduché, protože jsme nemohli rozdávat body. Teď z nás ta nervozita trochu spadla a hodně se těšíme. Už to bude o něčem jiném. Každá střela bude nebezpečná, rozhodnout může každá maličkost," je z jeho slov vidět, jak je natěšený.

Očekávat se dá také v hledišti pořádný hukot, ve čtvrtek večer snad dorazí hodně fanoušků. „Těšíme se na to, že bude dobrá atmosféra. I když drtivá většina publika bude fandit Švédům. Ale pořád lepší, než hrát před prázdnými tribunami jako v předchozích zápasech, to bylo hodně komorní. A když to bude co nejdéle 0:0 nebo dokonce povedeme, může to diváky zaskočit a Švédové pak znervózní,"  vidí ideální scénář.

Mládí vpřed

Pokud ale česká reprezentace neuspěje, je dost dobře možné, že to bude Nedvědova derniéra v národním týmu. „Já nad tím nějak nepřemýšlím, ale samozřejmě si uvědomuju, že je to docela realistické. Sice jsem se rozhodl, že příští sezónu hrát budu, ale že by to bylo i v reprezentaci... Přece jen už mi bude jednačtyřicet a říká se přece: mládí vpřed," zauvažoval na závěr český centr.

Reklama

Související témata: