Hlavní obsah

Věřím, že jsme ještě neřekli poslední slovo, řekl po vyřazení Kanady Šatan

Helsinky

Týmový výkon a víra ve zvrat za nepříznivého stavu po druhé třetině byly podle slovenských hokejistů hlavními aspekty, jimiž dokázali ve čtvrtečním prvním čtvrtfinále mistrovství světa zaskočit favorizovanou Kanadu. Odměnou jim bude možnost zahrát si na šampionátu po dlouhých osmi letech o medaile.

Foto: hokej,ms,slovensko,satan, Reuters

Miroslav Šatan se raduje ze své branky proti Kanadě.

Článek

Slováci sice ztratili rychlé vedení 2:0 a ještě po polovině závěrečné části prohrávali 2:3, ale skvělým finišem postoupili mezi nejlepší čtveřici. Rozhodující úder přišel v 58. minutě z hole útočníka Michala Handzuše.

"Vyhráli jsme jako tým, základem byl kolektivní výkon," řekl slovenským médiím pětatřicetiletý hráč San Jose. Přiznal, že především ve druhé třetině měl výkon týmu několik hluchých míst. "Škoda toho třetího gólu těsně před koncem druhé třetiny. Říkali jsme si ale pak v šatně, že jeden gól dáme, a dali jsme dva," přiblížil Handzuš bojovou náladu v kabině.

"Po pěti letech jsme nejen v play off, ale teď už v semifinále," konstatoval další zkušený útočník Miroslav Šatan. Posledním umístěním mezi osmičkou pro Slováky byla šestá příčka v roce 2007, poté následovala bídná představení a nelichotivá umístění na 13., 10., 12. a 10. místě.

Cítí podporu ze Slovenska

"Sám jsem příjemně překvapený a věřím, že jsme ještě neřekli poslední slovo. Ve druhé třetině nás Kanaďané tlačili, potom jsme si ale o přestávce řekli, že to ještě zkusíme a vyšlo nám to," uvedl Šatan, vedle Handzuše další pamětník mistrovského titulu z roku 2002.

Krátce po vyrovnání na 3:3 z hole Milana Bartoviče to byl právě sedmatřicetiletý útočník Slovanu Bratislava, jenž měl nejdříve na holi rozdílovou trefu. Se zakončením chytře počkal, ale poté pálil jen do horní tyče. "V tu chvíli mě to moc mrzelo, naštěstí jsme dali ještě jeden gól a vyhráli," řekl Šatan.

Velkou radost z postupu po dramatu měl i další útočník Tomáš Kopecký. "Pro takovéhle chvíle hraju hokej. Jsou to krásné momenty. Hráli jsme jeden pro druhého, jsme všichni vítězi. Poslední dvě minuty to byly obrovské nervy. Děkujeme fanouškům, kteří nám fandili. I přes média cítíme tu podporu ze Slovenska," řekl autor úvodní branky zápasu ze šesté minuty.

Signál, že můžou hrát s každým

"Je to paráda. Před závěrečnou třetinou jsme se povzbuzovali, věřili, že máme ještě dost sil na to, abychom výsledek zvrátili," řekl Bartovič. Soupeře pro semifinále si vybírat nechtěl. "Ani to nejde. Ať už to bude Česko, nebo Švédsko, bude to těžké," přemítal Bartovič, jenž v posledních letech oblékal dres Liberce.

"Jdeme do semifinále a chceme vyhrát v každém zápase. Jsme rádi, že jsme lidem doma udělali radost a radujeme se s nimi," řekl Handzuš. "Vítězstvím nad Kanadou jsme vydali jasný signál, že můžeme hrát úplně s každým," doplnil Šatan.

Reklama

Související témata: