Hlavní obsah

Hertla těší, že si poprvé v životě zahraje s Jágrem: Musíme udělat pořádný výsledek, doufá

Praha

Tomáš Hertl, jemuž sezónu v zámoří hodně ovlivnilo prosincové zranění kolena, by si přál zažít úspěch v reprezentačním dresu na mistrovství světa. Dvacetiletý hokejový útočník právě vinou zdravotního stavu přišel o start na olympiádě v Soči, ale ještě před play off se stihl uzdravit a vrátil se do sestavy Sharks. V prvním kole play off ale musel skousnout vyřazení od Los Angeles, přestože jeho tým vedl v sérii již 3:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Tomáš Hertl na úterním reprezentačním srazu.

Článek

Zanechalo na vás stopy vyřazení z play off?

Dopadlo to hodně smutně, přitom za stavu 3:0 na zápasy série s Los Angeles vypadala nadějně. Jak nám ubývaly mečboly, tak to pořád ale bylo hratelné, jenže jsme to nezvládli ani v tom sedmém a vypadli jsme. Zapsali jsme se do historie, jenže tím úplně nejhorším způsobem. Teď už s tím však nic neuděláme a můžeme se akorát připravit na příští sezónu.

Co na to říkalo vedení Sharks?

Nikdo ani neměl moc náladu něco hodnotit, protože jsme blbě prohráli, takže manažer řekl, že mítinky nechce a já s ním prohodil jen pár slov, protože jsem rychle odjížděl. Takže jsme vlastně ani nic nerozebírali.

Koleno vás už nezlobí?

Od té chvíle, kdy jsem se vrátil, tak celou dobu mě netrápilo, už jsem zase v pohodě. Leduju a mám delší rozcvičky, abych ho protáhnul, ale musím zaťukat, že mě nic netrápilo.

San Jose nedělalo problém s uvolněním?

V klubu to nechali vyloženě na mně, jak se cítím, ať se rozhodnu sám.

Jak vůbec proběhla výstupní zdravotní prohlídka v klubu?

Doktor se na mě sice podíval, ale hlavně chtěli vědět, co řeknu já a jak se cítím. To bylo pro ně hlavní a tím to skončilo. Já věděl, že jet chci.

Když se ohlédnete za sezónou, jaký z toho máte dojem?

Určitě jsem nečekal, že hned od začátku budu hrát NHL a začátek byl lepší, než jsme si mohl vůbec pomyslet. Dával jsem i góly, pak sice přišlo to zranění, ale ještě jsem se dokázal vrátit, takže všechno úžasné, až na to zklamání, že jsme vypadli s LA, i když jsme měli tři mečboly. Pro mě ale ještě hokejové povinnosti nekončí, rád bych něco uhrál s reprezentací.

Na soupisce pro mistrovství světa jste nejmladší, ale na druhou stranu se od vás čeká, že budete jedním z hlavních tahounů týmu. Jak se srovnáte s touto rolí?

Před rokem jsem jel na mistrovství, aniž bych s tím počítal a nakonec jsem hrál všechno, ale teď se po mně chtějí góly a doufám, že něco předvedu.

Jaký máte dojem z toho, jak vypadá reprezentační mužstvo pro šampionát v Minsku?

Myslím, že tady jsou skvělí hráči, někteří i noví a snad je to poskládané dobře. Jenom to musíme dokázat na ledě a přijelo nás z NHL šest, tak musíme co nejvíc pomoct týmu. Teď už záleží jen na nás, musíme udělat nějaký pořádný výsledek.

Byl jste hodně nervózní, že poprvé potkáte Jaromíra Jágra v šatně?

Ne, myslím si, že to bude pro mě velká pocta, ale máme v týmu také hodně hvězd a jsou to pořád normální kluci a já jsem rád, že s nimi mohu jít na led.

Lákala by vás možnost zahrát si s Jágrem v lajně?

Určitě by to bylo hezké, ale mně to je jedno. Jsem rád, že tady mohu být, že je tady Jágr s námi v týmu. Je to náš nejlepší hráč a už asi nikdy takový nebude, je to náš fenomén a je pěkné ho tady potkat a mít šanci si s ním vůbec zahrát v jednom mužstvu.

V národním týmu je docela přetlak centrů. Jak jste si zvykl v San Jose na křídle?

Mně už je to jedno, už jsem napravo i nalevo, i loni na mistrovství se to nějak střídalo, takže mi je jedno kde budu hrát.

Už jste se srovnal s časovým posunem po příletu z Ameriky?

Přijel jsem teprve v pondělí, takže celý den zívám. Sice jsem trochu spal, ale musím se dát co nejdříve do kupy, protože zrovna já to mám ve srovnání s Běloruskem celkem deset hodin posun, takže se s tím musím srovnat docela rychle.

Těšíte se na to, že budete znovu hrát pod trenérem Růžičkou?

Dlouho jsme se od sebe nevzdálili, byl to jen rok a zase jsem u něj v mužstvu, jen doufám, že ho nezklamu. Určitě po mně bude chtít dávat góly. Minulý šampionát jsem trošku zklamal, protože jsem měl hrozně moc šancí, ale nic jsem nedal, tak doufám, že to letos zlomím a nějaký gól mi tam spadne.

Jak jste se za rok v zámoří zlepšil v angličtině?

Celkem jsem se rozmluvil a především hodně jsem rozuměl, už to bylo v pohodě. Musím pilovat gramatiku. Větu se snažím poskládat přesně, jak bych chtěl a naštěstí mi rozumí. Snažil jsem se i při rozhovorech do médií v Americe alespoň smát a něco říct. Pak už mě i tamní novináři pochválili, že to bylo lepší.

Reklama

Související témata: