Hlavní obsah

Tohle je mistrovství světa, ne hra o buřta, posteskl si Růžička, že obráncům chybí zkušenosti

Minsk

Náročný zápas o čtvrtfinále proti Norům zvládli, na mistrovství světa v běloruském Minsku čeští hokejisté podruhé neinkasovali, přesto měl kouč Vladimír Růžička po výhře 1:0 k výkonu svých svěřenců výhrady. Mrzela jej jednak chabá produktivita, stejně tak si ale posteskl nad hrou obrany. Obrovskou snahu jí sice vytknout nemohl, z ustrašenosti beků pramenící z malé zkušenosti drtivé většiny zadáků na velkých reprezentačních akcích si ale nemohl nevšimnout.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek

Nestrachoval jste se v závěru, abyste o těsný náskok, stejně jako proti Dánům, nepřišli?

Já jsem byl nervózní celý zápas, protože jsem věděl, že hrajeme o hodně. Uvědomovali si to i kluci a dali do toho všechno. Výkon byl určitě lepší než s Dánskem, Norům jsme nedali tolik šancí, lépe jsme hráli ze zabezpečené obrany. Jenže na konci jsme stejně měli obavy, abychom to uhráli. Protože není možné, kolik šancí my neproměníme...

Proti Norům jste jich spálili opravdu hodně...

V klidu jsme mohli vyhrát 4:0. Měli jsme vést o dva tři góly, abychom byli v pohodě. Jenže my místo toho trefíme brankáře do břicha, do toho ještě nastřelíme čtyři tyčky. Přijde mi, že se všechno snažíme zbytečně dohrávat až do konce.

S obrannou hrou jste byl spokojenější?

Malinko jsme změnili bránění modré čáry, aby to klukům víc vyhovovalo. Ale v první třetině bylo vidět, jak jsou hráči nervózní, vždyť udělali asi osm zakázaných uvolnění. Člověk se může na střídačce zbláznit, když vidí, jak jsou ustrašení.

Jak jim tedy pomoci, aby byli sebevědomější?

Oni bojují, snaží se. Ti kluci do toho dávají všechno, ale prostě nemají tu zkušenost. A tohle je mistrovství světa, ne hra o buřta. Je znát, jak je všechno strašně rychlé a vyrovnané. Některá mužstva se tady i na veřejnosti papírově podceňují, přitom ale ukazují, že mají se všemi dobré výsledky. Vždyť Norové prohráli se Švédy jen o gól. Papíroví outsideři pořád brání, jsou kolem své brány a čekají na svou šanci. Je těžké proti nim hrát, když neodskočíte na dva tři góly, je to upocený jako my proti Norsku.

Co jste říkal na výkon Alexandera Saláka, který vás několikrát podržel?

Byl výborný. Hlavně jak chytil trestné střílení, to byl rozhodující moment zápasu.

S nově složenými útoky jste byl také spokojený?

První lajna (Jágr, Sobotka, Hertl) hrála dobře, ta druhá (Klepiš, Červenka, Vondrka) se mi ale nezdála. Nehrála dobře, ale teď to nechci rozebírat. Důležité je, že máme tři body. Není to totiž o tom, jestli hrajeme hezky, nebo ošklivě. Uhrály se body, teď se musíme připravit na úterý na Francouze, hrát nadoraz a pokračovat dál. Řekli jsme si, že od zápasu s Nory už hrajeme play off.

Francie už na tomto turnaji dokázala, že obrat favority o body umí...

Přesně tak. Porazila Slováky i Kanadu, musíme se na ni připravit. Bude to další těžký zápas. V pondělí si odpočineme a v úterý večer to máme zase v rukách.

Do čtvrtfinále vás posune i prohra po prodloužení nebo nájezdech. Pokud ale Francie v pondělí porazí Dány, jistotu postupu budete mít už v ten moment. Propočítával jste už postupovou matematiku?

Nic jsem nepropočítával. Už před Nory jsem to bral tak, že oba zápasy musíme uhrát.

Když ale v úterý vyhrajete, vyhnete se ve čtvrtfinále Rusům. To by bylo lákavé, ne?

Já na to takhle nekoukám, je mi to úplně jedno! Žádný tým tady podle mě nekalkuluje, nikdo si soupeře nevybírá. Rusové tady vyhrávají, ale taky musí přijít zápas, kdy prohrají. Jsou sice bráni za velké favority, ale myslím si, že všechno na turnaji nevyhrají.

Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů s Francií?
vyhrají Češi
85,8 %
vyhraje Francie
14,2 %
Celkem hlasovalo 83133 čtenářů.

Reklama

Související témata: