Hlavní obsah

Jandač zase zamíchal útoky: Kroutíme s tím víc, než by bylo zdrávo, přiznává. Kam se Sobotkou?

Paříž

Pochvaloval si, že na rozdíl od utkání s Norskem zvládli podle svých představ úvodní dvacetiminutovku, v níž Slovincům vstřelili tři góly, takže ve zbylém průběhu duelu už mohli být víc v klidu. „Byli jsme živí, měli tlak do branky a hráli to, co jsme si řekli,“ potěšilo kouče hokejové reprezentace Josefa Jandače. K výkonu ve zbylých dvou periodách už měl ale výhrady.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva čeští hráči David Pastrňák, Tomáš Zohorna, Tomáš Plekanec, Jakub Voráček na střídačce. Vzadu vlevo je hlavní trenér české reprezentace Josef Jandač, vpravo asistent trenéra české reprezentace Jiří Kalous.

Článek

Čemu to polevení přičítáte?

Možná pod dojmem vedení. Žádná hitparáda to zbylé dvě třetiny nebyla, pro oko diváka to možná taky nebyl nejlepší hokej. Mohli jsme hrát víc s pukem, dávali jsme soupeři možnost přečíslení a neměli jsme moc pokrytou druhou vlnu. Zápas jsme ale kontrolovali, hra směrem dozadu se v posledních zápasech relativně zlepšila.

Potěšilo vás, že tři góly vstřelili hráči ze třetího resp. čtvrtého útoku, Horák a Řepík, byť dva z nich padly v přesilovce?

Hokej je kolektivní sport, nerozhodují jenom individuality a velká jména. Jsme rádi, že je síla rozložena do celého týmu a hráči se prosazují v situacích, po kterých jsme volali.

Věděl jste hned, když rozhodčí za stavu 1:0 nechali po trefě Horáka pokračovat ve hře a uznali ji až zpětně po zhlédnutí videa, že šlo o gól?

Nevěděl jsme to. Jen jsem si říkal, že není možné z téhle šance nedat gól. Pak začal Vinny (asistent Václav Prospal) řvát na rozhodčí. Potom jsme stejně před přerušením hry druhý gól dali a tušili jsme, že jeden z nich platit bude.

Před zápasem jste zase proházel některé útoky. Stále hledáte ideální složení?

Kroutíme s tím více, než by bylo zdrávo. Hledáme optimální složení, ale důležité je, že vyhráváme. Stejně tak je pozitivum, že jsme schopni sestavu promíchat a může to i pomoct, třeba jako proti Finsku.

V neděli poprvé nastoupí Vladimír Sobotka, už víte, kam do sestavy ho postavíte?

Máme více variant a přemýšlíme nad nimi. Výhodou je, že Sob je univerzální a je možné ho použít na kterékoliv pozici.

Jaký zatím máte z výkonů a výsledků svého týmu na turnaji dojem?

Z pěti zápasů máme čtyři vítězství, i když dvě jsou za dva body. Pořád je ale potřeba se koncentrovat na nejbližší utkání, nechceme moc kalkulovat, co a jak. Už se připravujeme na neděli. Víme, že nás nečeká nic jednoduchého, Francie tady hraje hodně houževnatě, podobně jako Norové.

Reklama

Související témata: