Hlavní obsah

Voráček pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou: Ta nemoc je svinstvo, říká a váží si darovaného zlata z Nagana

Paříž

Když si během světového šampionátu prohlíží fotky lidí, kteří si zakoupili oblečení či jiné předměty, na nichž je zobrazen maskot nadace Kluk Puk, cítí hokejista Jakub Voráček satisfakci. Dostává se mu ubezpečení, že projekt na podporu lidem trpícím roztroušenou sklerózou, jenž před dvěma lety rozjel se sestrou Petrou, má smysl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Voráček

Článek

„Dělá mi ohromnou radost, když vidím, jak se lidi snaží ty nemocné podporovat. V Americe je charita běžná věc a jsem rád, že už se to pomalu rozjíždí i u nás. Přijde mi, že péče o pacienty trpící roztroušenou sklerózu pořád není v Česku taková, jaká by mohla být," soudí Voráček.

Když se před třemi lety dozvěděl, že právě tímto chronickým neurologickým onemocněním, jež postihuje centrální nervový systém, trpí i jeho sestra, vyděsil se.

„Byl to šok, roztroušená skleróza je svinstvo. Petře na její nemoc přišel profesor Pavel Kolář, který je pro mě kouzelník. Udělal jí scan mozku a měla štěstí, že se to odhalilo brzo. Pak se s roztroušenou sklerózou dá relativně normálně žít. Ségra sice bývá hodně často unavená a občas nemá potřebný cit v končetinách, ale existují horší a invazivnější choroby," snaží se kladenský odchovanec myslet pozitivně.

Svobodova placka je strop, ví Voráček

Lék na roztroušenou sklerózu dosud objeven nebyl, existují jen ty, které zmírňují obtíže, zpomalují progresi onemocnění a předcházejí invaliditě. „Pro řadu lidí jsou ale finančně nedostupné," uvědomuje si Voráček, a tak se rozhodl přiložit ruku k dílu.

Poslední dvě sezóny posílá nadaci za každý svůj bod v NHL tisíc dolarů. Dohromady to udělalo 117 tisíc dolarů (skoro tři milióny korun). „Do toho jdou do dražby různé mé hokejové věci, i kamarádi z NHL posílají hokejky, brusle nebo dresy. I ty speciální, v nichž odehráli třeba jen jeden zápas."

Nejcennějšího artefaktu se nadace dočkala před rokem, kdy jí zlatou olympijskou medaili z Nagana věnoval jediný finálový střelec turnaje Petr Svoboda. „Jeho kroku si neskutečným způsobem vážím. Ta jeho placka je strop a myslím, že ji jen těžko něco překoná," tuší Voráček, jehož nadace dává finanční prostředky nejen na podporu výzkumu, ale pomáhá i individuálním pacientům postiženým roztroušenou sklerózou v tíživé situaci.

Lidem přispívá třeba na vozíčky

Jen za první čtvrtletí tohoto roku přispěla nadace devíti žadatelům v celkové výši přes čtvrt miliónu korun. „Pomáháme lidem, kteří to potřebují nejvíce. Třeba těm, kteří si nemůžou dovolit koupit vozíček a od pojišťovny ho nedostanou, protože ta už své peníze na roztroušenou sklerózu vyplatila jiným," popisuje Voráček.

Na 24. června zorganizoval charitativní fotbalový zápas v Mikulově, po jehož skončení proběhne dražba předmětů, které darují sami zúčastnění. „Účast mi přislíbili třeba hokejisti Radko Gudas, David Pastrňák, Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth nebo fotbalisti Tomáš Ujfaluši, Petr Švancara nebo Jiří Jarošík," láká Voráček na fotbalový zážitek ale i pomoc dobré věci.

Reklama