Hlavní obsah

USA - Lotyšsko 3:2 PPAmeričané zůstávají neporažení, Lotyše udolali v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Kreider 1 : 0
18. Balinskis 1 : 1
24. Džerinš 1 : 2
38. White 2 : 2
62. Atkinson 3 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté USA zvládli vítězně i čtvrté utkání v základní skupině B mistrovství světa, když po boji udolali Lotyšsko 3:2 v prodloužení. Zámořský favorit sice skóroval jako první, ale poté během druhé třetiny také prohrával 1:2. Vítězný gól dal v čase 61:23 při přesilové hře útočník Cam Atkinson.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lotyšský brankář Elvis Merzlikins stříká vodu z lahve směrem ke slavícím Američanům po gólu Chris Kreidera.

Článek

Oba týmy se hned během úvodní desetiminutovky prostřídaly dvakrát při hře v početní výhodě. Při druhém trestu Lotyši pykali za špatné střídání a stejnou chybu kuriózně zopakovali již o necelou minutu později, takže Američané dostali dárek v podobě přesilovky pět na tři. Přesně v okamžiku, kdy první z trestů skončil, otevřel skóre dorážkou důrazný Kreider.

Američané byli sice lepší, ale jako kdyby místy trošku šetřili síly. A i když se zdálo, že mají utkání pod kontrolou, z klidu je vytrhl zdánlivě nenápadný moment z 18. minuty, kdy zkusil štěstí Balinskis. Jeho nepříliš nebezpečnou ránu přesměroval holí bránící Lee a Kinkaid byl bez šance zasáhnout. Favoritovi mohl záhy vrátit těsné vedení Atkinson, jenže Merzlikins ho vychytal.

Blugers mohl dokonat obrat hned zkraje druhého dějství, jenže Kinkaid byl proti. Otočku Lotyšů ale nakonec pouze oddálil. Nešťastník okamžiku při inkasovaném gólu Lee se navíc ve 23. minutě provinil proti pravidlům a Lotyši to potrestali - po Indrašisově pokusu se kotouč zamotal pod Kinkaidem v brankovišti a na správném místě ve správnou chvíli byl Džerinš. Odpověď přišla až ve 38. minutě, kdy White prostřelil mezi betony Merzlikinse.

Na začátku třetí dvacetiminutovky mohl Lee dokonat osobní dílo zkázy, když tečoval pokus, který vyslal Rihards Bukarts, kotouč však zazvonil na tyč za Kinkaidovými zády. Američané pak mohli rozhodnout při přesilovce v 56. minutě, ale nechali si to až na prodloužení, kdy se před nimi možnost početní výhody otevřela znovu. Atkinson si puk přikopl pohotově nohou a zasunul ho za tyčí bleskově do branky.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
USA - Lotyšsko 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Kreider (DeBrincat, D. Larkin), 38. White (DeBrincat, P. Kane), 62. Atkinson (J. Gaudreau, P. Kane) - 18. Balinskis (Blugers, Rihards Bukarts), 24. Džerinš (Indrašis, Roberts Bukarts). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Olenin (Rus.) - Goljak (Běl.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 5215.
USA: Kinkaid - Martinez, C. Murphy, Butcher, N. Jensen, Oesterle, Pionk, Hughes - DeBrincat, White, P. Kane - Kreider, D. Larkin, Atkinson - A. Lee, D. Ryan, J. Gaudreau - Gibbons, Coleman, Milano. Trenér: Jeff Blashill.
Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Razgals, Jevpalovs, Pavlovs - Meija. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: