Hlavní obsah

Česko - Rusko 4:3 PPFamózní podívaná. Krejčí s Pastrňákem ovládli zápas s Ruskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Nestěrov 0 : 1
15. Krejčí 1 : 1
19. Jaškin 2 : 1
21. Grigorenko 2 : 2
25. Pastrňák 3 : 2
26. Barabanov 3 : 3
64. Pastrňák 4 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Vypjatá bitva se šťastnou tečkou. Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Dánsku Rusko 4:3 v prodloužení. Rozhodující gól si připsal David Pastrňák. Ten do zápasu nastoupil s Davidem Krejčím. Tato dvojice, hájící v NHL dres Bostonu Bruins, přiletěla ve čtvrtek ráno z Ameriky a ukázala svoji sílu. Jejich útok s Dmitrijem Jaškinem byl u všech českých gólů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

David Pastrňák přijímá gratulace českých spoluhráčů ke gólu proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

Skóre 20:0, takovou vizitku si přinesl soupeř do zápasu. Zastavit útočnou lavinu sborné měl gólman David Rittich. Jenže po 71 sekundách už Rusové vedli, gól vstřelil Nestěrov a Češi zase nezvládli začátek zápasu.

Sborná si nedokázala vytvořit dlouhodobý tlak, ale když se dostala s pukem do útočné třetiny, vždy hrozila. Ve 14. minutě měl velkou šanci Roman Horák, ale neuspěl s dorážkou. Jenže za minutu bylo nakonec srovnáno, pod horní tyčku zavěsil David Krejčí, na jeho pohotovou otočku gólman Kosečkin nestihl zareagovat. Stejně tak v 19. minutě. V Rusku narozený Dmitrij Jaškin otočil skóre na 2:1, přihrával Pastrňák. Podruhé se prosadil útok, který vznikl pár hodin před zápasem.

Na loňském světovém šampionátu Češi prohráli s Ruskem 0:3, na olympiádě v Koreji také padli 0:3. V Dánsku už prolomili gólové ticho. K tomu Jandačův tým vyhrál první úvodní třetinu na turnaji, předchozí dvě prohrál, jednou remizoval.

Opět špatný start

Začátek prostřední dvaceminutovky a opět ruská radost, po 60 sekundách bylo srovnáno, Čechy nachytal Grigorenko. Za pár sekund byl sám před ruským gólmanem Martin Nečas, nedal, ale Michal Řepík byl faulován a zápas měl první přesilovku. Gól do ruské branky nepadl, naopak se musel mít na pozoru Rittich po chybné Krejčíkově rozehrávce.

Velký zápas hrála útočná trojka Jaškin, Krejčí a Pastrňák, posledně jmenovaný poslal Čechy opět do vedení, když ve 25. minutě zachoval klidnou hlavu a trefil odkrytou Kosečkinovu klec.

A gólový příděl pokračoval v 26. minutě, tentokrát na druhé straně. Obrana překonána, gólman Rittich z branky a Barabanov si mohl připadat jako na tréninku - prázdná branka a nikdo kolem něho - 3:3.

Následovalo české oslabení, to v předchozích utkáních nevycházelo. Jeden velký závar, více Rusové nestihli. Před koncem třetiny šel na dvě minuty sedět Tomáš Plekanec, který hrál stý zápas za národní mužstvo a Rittich měl dvojité štěstí. Nahození od modré čáry, teč Dadonova a puk stihl orazítkovat obě tyčky. Zápas ve velkém tempu měl po čtyřiceti minutách nerozhodný výsledek.

Pastrňák rozhodl v prodloužení

Opatrně, bez chyby, tak začala třetí část z obou stran. Po šesti minutách vyfasoval menší trest Adam Polášek za krosček, Rusové měli výhodu jednoho hráče. Nevyužili ji. Naopak na konci přesilovky zahráli vysokou holí a početní výhodu získalo české mužstvo. Filip Hronek trefil tyčku, poté se opět dostal do šance Pastrňák, ale skóre bylo stále 3:3.

S přibývajícím časem měli Rusové více ze hry, ale Rittich byl pozorný, hra o jeden a rozhodující gól gradovala. Na druhé straně se do šance dostala dvojice Jaškin s Pastrňákem. I tady neskončil útok radostí. V poslední minutě měl příležitost Libor Šulák, jenže Kosečkin vytěsnil puk rukojetí své hole. Fanoušci se gólu nedočkali, na řadu přišlo prodloužení. České trojice měly více šancí, až se prosadila osvědčená dvojice, rozhodl Pastrňák a Češi porazili dosud neporažené Rusko 4:3 v prodloužení.

Pátý zápas hraje národní tým v pátek od 20:15 s Běloruskem, které dosavadní čtyři zápasy prohrálo.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina A (Kodaň):
Česko - Rusko 4:3 v prodloužení (2:1, 1:2, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Krejčí (Jaškin, Gudas), 19. Jaškin (Pastrňák, Krejčí), 25. Pastrňák (Krejčí), 64. Pastrňák (Krejčí, Hronek) - 2. Něstěrov (Barabanov, Kablukov), 21. Grigorenko (Bučněvič, Anisimov), 26. Barabanov (Zajcev, Šalunov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Davis (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 12.490.
Rittich - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek - Hyka, Faksa, Červenka - Řepík, Nečas, D. Kubalík - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Nestrašil, Plekanec, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Košečkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Trjamkin, Chafizullin, Jakovlev - Michejev, Andronov, Mamin - Dadonov, Dacjuk, Kaprizov - Bučněvič, Anisimov, Grigorenko - Šalunov, Kablukov, Barabanov - Sošnikov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Alexej Žamnov, Igor Nikitin, Alexej Kudašov a Anvar Gatijatulin.

Reklama